Akkerbouw

Nieuws 2382 x bekeken

Dacom waarschuwt voor phytophthora

Het risico op infecties door de aardappelziekte phytophthora neemt deze week toe. Dat blijkt uit het phytophthoraspuitadviessysteem van Dacom.

Vooral op woensdag is de kans op infecties vrij hoog. Op donderdag en vrijdag is de kans op infecties door phytophthora in het zuiden en midden van het land weer lager. In het Noordoosten blijven ze echter hoog.

Na een mooi weekend is het deze week weer plaatselijk buiig. In combinatie met temperaturen van rond de 20 graden geeft dit een hoge druk, licht Dacom-adviseur Richard Nijenstijn toe. Weeronline geeft tot en met vrijdag wisselvallig en koel weer af. Daarna is de weersvoorspelling nog onzeker.

De onderstaande Dacom-kaartjes geven het risico op infecties aan, ze zeggen niet iets over de ziektedruk of over hoeveel aardappelen al door phytophthora zijn aangetast. In Zuid-Nederland is door de nattigheid bijna in elk perceel wel phytophthora te vinden.

Een indicatie van de infectiekansen voor phytophtora. <br /><em>Afbeelding: Dacom</em>
Een indicatie van de infectiekansen voor phytophtora.
Afbeelding: Dacom

Meld phytophthorahaarden

Dacom vraagt akkerbouwers haarden te melden op de Dacom-phytophthorahaardenkaart. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Of registreer je om te kunnen reageren.