Akkerbouw

Nieuws 3109 x bekeken

CSV Covas: 15 tot 20% bieten niet te rooien

Van het bietenareaal dat is ondergebracht bij CSV Covas wordt 15 tot 20% door waterschade niet meer gerooid.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Zuidoostelijke coöperatie. Op andere percelen is sprake van forse opbrengstderving. Een groot deel van de leden van de suikerbietentelerscoöperatie ondervindt grote schade door de wateroverlast na de overvloedige regenval. De schade treft nagenoeg het gehele werkgebied: Zuidoost-Brabant, Limburg en het Land van Maas en Waal.

Momentopname

De geïnventariseerde schade is een momentopname, geeft de coöperatie aan. 'Bekend is dat de suikerbieten, maar ook andere gewassen, pas later de tekenen van de wateroverlast laten zien. Dit betekent dat er in de komende weken nog meer schade ontstaat. Zeker nu de weersverwachtingen regen blijven aangeven', aldus CSV Covas. Zelfs op de lichtere gronden, waar normaliter weinig waterproblemen zijn, vallen suikerbieten weg.

Ziektedruk en lagere opbrengsten

Een bijkomend gevolg van de wateroverlast is dat de gewassen meer bloot komen te staan aan allerhande ziektedruk, zowel vanuit het bodemleven als aan infecties vanuit de omgeving. Het lukt de leden niet om tijdig preventieve maatregelen te nemen, want ze kunnen de akkers niet op met de machines. Dat resulteert in nog meer schade en lagere opbrengsten.

'Voor veel leden van de coöperatie is deze wateroverlast een dramatische situatie', constateert CSV Covas. 'Aan de ene kant staan hun inkomsten onder druk en aan de andere kant nemen de kosten niet direct af.'

20% derving betekent een verlies van 160.000 ton suikerbieten, schetst de coöperatie.</p>
<p><em>Foto: CSV Covas</em>
20% derving betekent een verlies van 160.000 ton suikerbieten, schetst de coöperatie.

Foto: CSV Covas

Ledenleveringsbewijzen

20% derving betekent een verlies van 160.000 ton suikerbieten, schetst de coöperatie. Het verlies aan hectares gaat niet ten koste van de ledenleveringsbewijzen (LLB’s). Cosun verleent ontheffing aan getroffen telers als zij voor de campagne van 2016 ruim voldoende suikerbieten hadden gezaaid. CSV Covas vraagt telers hiervoor een schadeformulier in te vullen. "Dat is wat wij voor telers kunnen betekenen", zegt Gerard Gosselink, directeur van CSV COVAS. "Dit is een zorg minder, maar een blijvende zorg is dat telers niet betaald krijgen voor wat ze niet kunnen oogsten. Daar kunnen we niets aan doen."

'Het lijkt elke dag slechter te worden'.

Logistieke problemen

Voor de coöperatie zelf betekent het verlies van 160.000 ton bieten en andere problemen op het veld, dat de campagne logistiek hectischer wordt. "Redden wat er te redden valt. Dat is het motto. En dat betekent dat wij met het ophalen van de bieten moeten improviseren. Voor de planning wordt het een hectische start van de campagne", aldus de baas van CSV Covas.

Gosselink nam maandag zelf poolshoogte op bietenpercelen. "Het lijkt elke dag slechter te worden. Bieten die anderhalve week geleden nog goed stonden, vertonen nu tekenen van schade door het gebrek aan zuurstof. Deze situatie is puur overmacht. Telers zien hun gewas wegkwijnen, maar kunnen niets doen. De kosten stoppen niet. En het risico van, met alle geweld het land op gaan met machines, is structuurschade voor het volgende seizoen."

Op deze kaart is te zien waar in Nederland vanaf 1 april veel regen is gevallen (vooral in Zuidoost-Brabant en Limburg) en waar het droog is.</p>
<p><em>Illustratie: KNMI</em>
Op deze kaart is te zien waar in Nederland vanaf 1 april veel regen is gevallen (vooral in Zuidoost-Brabant en Limburg) en waar het droog is.

Illustratie: KNMI

Of registreer je om te kunnen reageren.