Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

‘Bloemkool verhoogt rendabiliteit groentebedrijf’

Het arbeidsinkomen dat een groenteteler uit de teelt van bloemkool haalt, is relatief hoog in vergelijking met de teelt van andere groente.

Dat blijkt uit een studie van het Belgische departement Landbouw & Visserij naar de rentabiliteit en kostprijs van vollegrondsgroente, op basis van gegevens voor de periode 2010-2013.

In 2013 werd in Vlaanderen op 37.453 hectare groente geteeld. Hiervan gaat 71,5% naar de verwerkende industrie en 28,5% naar de versmarkt.

Uit het rapport blijkt dat bloemkool op de geconsulteerde bedrijven tussen 2010 en 2013 gemiddeld voor het hoogste familiaire arbeidsinkomen heeft gezorgd: €2.326,30 per hectare voor industriegroenten en €4.998,30 per hectare als de productie voor de versmarkt was.

Peen op 2de plek

De nummer 2 bij industriegroente is peen met €1.038,90 per hectare, gevolgd door schorseneren met €863 per hectare. Bij groente voor de versmarkt staat prei op de tweede plek (€2.279.50 per hectare).

Voor bloemkool maken de onderzoekers wel de nuance dat het een arbeidsintensieve teelt is. Aangezien de kosten voor eigen arbeid niet in mindering zijn gebracht, kunnen de genoemde prijzen niet zomaar naast elkaar worden gelegd.

Eén reactie

  • pinkeltje

    Ben benieuwd wat ze voor de kosten van de grond hebben berekend. Familiair arbeidsinkomen, is dat de Vlaamse vertaling van saldo? En zelfs dan, als je niet precies weet welke elementen wel en welke niet in de berekening zitten dan weet je nog steeds niet al te veel. Wat ik me voor kan stellen is dat veel arbeidsintensieve teelten goed renderen als de arbeid gratis is...

Of registreer je om te kunnen reageren.