Akkerbouw

Nieuws

Bladschimmels: na waarschuwing eerst controleren

Op bietenpercelen op de Zuid-Hollandse eilanden is nu ook stemphylium en roest gevonden. De bladschimmelwaarschuwingsdienst adviseert telers in dit gebied alert te zijn en hun bietenpercelen op bladschimmels te controleren.

De eerste bladschimmelwaarschuwingen zijn dit seizoen op 26 juni gegeven voor de gebieden Limburg en West-Brabant-zand. Daar is stemphylium en cercospora in bietenpercelen gevonden.

Het vochtige en warme weer is gunstig voor de schimmels. Desondanks komen de waarschuwingen niet extreem vroeg. Vorig jaar zijn op 3 juni de eerste bladschimmels gevonden en in 2014 op 20 juni.

Niet preventief spuiten

Het IRS adviseert telers in de gebieden waarin een waarschuwing geldt hun percelen goed te controleren en niet preventief te gaan spuiten, daarvoor zijn de verschillen tussen de percelen te groot. De stand van het gewas, de voorvrucht en hoe nat het perceel is, spelen allemaal een rol in het ontstaan van een infectie.

Bovendien is het van belang te weten welke schimmels op het perceel voorkomen. Komt er stemphylium voor in het perceel dan moet een middel gekozen worden met een werking op deze schimmel. Meer informatie vindt u op www.irs.nl/bladschimmel.

Of registreer je om te kunnen reageren.