Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Alarm over Franse graanoogst

De Franse graanoogst dreigt de slechtste te worden in 40 jaar. Franse agrarische media noemen de oogst eensgezind ‘catastrofaal’.

De eerste tekenen wijzen op een opbrengst per hectare bij gerst die soms zelfs 50% lager ligt dan vorig seizoen. Bovendien laat de kwaliteit ernstig te wensen over.

In het laatste overzicht van het ministerie van landbouw wordt al gemeld dat er aan koolzaad met 4,8 miljoen ton 9% minder is geoogst dan vorig seizoen. Voor zachte tarwe ligt de productie naar schatting 10% lager dan vorig jaar, toen er overigens wel sprake was van een recordoogst. Ook gerst zal rond de 10% minder opbrengen, terwijl de oogst aan harde tarwe alleen vanwege een groter areaal vrijwel net zo groot zal zijn als vorig jaar.

Slechte weersomstandigheden

Dat overzicht was echter van begin deze maand. Sindsdien heeft het in grote delen van Frankrijk opnieuw zwaar geregend, terwijl in zuidelijkere streken een hittegolf heerst. Daarom haalt marktanalist ODA de cijfers van het ministerie inmiddels onderuit. "Het departement spreekt nog steeds van 37 miljoen ton tarwe, maar daar komt niets van terecht. Onze laatste schatting is 32 miljoen ton, dat zou een vijfde minder zijn dan vorig seizoen. Het ministerie houdt alleen maar aan die schatting vast om de termijnmarkt rustig te houden." ODA meldt bovendien dat de kwaliteit door de ongunstige weersomstandigheden sterk is aangetast. Inmiddels wordt nog maar 40% van de tarwe beoordeeld als ‘goed tot buitengewoon goed’, terwijl dat eind mei nog voor zo'n 80% van het gewas gold.

Sombere stemming

De berichten uit het veld bevestigen ook een rampzalig beeld. "De tarwe is catastrofaal, zowel bij opbrengst als wat kwaliteit betreft. In vorige jaren haalde ik tot tien ton per hectare, nu zal ik blij zijn als het vier ton wordt", meldt een akkerbouwer uit de Cher in Midden-Frankrijk aan agrarische site terre-net.fr. In de belangrijke graangebieden in het noorden is de stemming net zo somber: "We hebben problemen met te veel water, schimmelvorming, andere plagen. 70% van mijn tarwe is aangetast."

Lees ook: Tarweprijs daalt op de wereldmarkt

Eén reactie

  • farmerbn

    Raar dat een simpele boer dat al veel eerder had gezien. Ben blij dat ik de vorige oogst nog in de schuur heb zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.