Akkerbouw

Nieuws

Aardappelexport onder 5-jarig gemiddelde

De totale aardappelexport van consumptie- en industrieaardappelen van seizoen 2015/'16 blijft ruim onder het 5-jarig gemiddelde van 845.508 ton.

De totale uitvoer van aardappelen komt dit seizoen tot en met juni op 810.713 ton. Dat is 20.933 ton hoger vergeleken met vorige jaar, aldus de laatste publicatie van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

Grootste afnemers

De top 3 afnemers zijn België, Duitsland en Frankrijk met respectievelijk een totale import van consumptie- en industrieaardappelen van 353.868 ton, 88.843 ton en 28.581 ton.

Opvallend is dat in de maand juni het Verenigd Koninkrijk 2.668 ton aardappelen heeft afgenomen. Dat is 34% meer dan een jaar geleden in dezelfde maand. Door een tegenvallende eigen oogst heeft het land afgelopen periode meer aardappelen geïmporteerd.

De totale export is in de maand juni vergelijkbaar met dezelfde maand vorig jaar. Dit terwijl de totale export naar EU-landen in dezelfde maand steeg met 25% vergeleken met een jaar eerder.

Export nieuwe oogst

De eerste nieuwe oogst consumptieaardappelen worden naast Europa ook over zee verscheept naar onder andere Mauritanië. Het gaat om de kleinere maten. De volumes zijn nog beperkt, omdat de vraag is er nog niet echt is. Het aanbod vanuit Marokko zit de Nederlandse aardappelafzet in de weg. De aardappelen uit Marokko zijn mooi, grof en schoon. De prijs ligt ook lager aangezien de transportkosten lager liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.