Akkerbouw

Nieuws

ZLTO-leden tegen gezamenlijke aardappelnotering

Het voorstel om te komen tot een landelijke aardappelnotering is door de leden van ZLTO afgewezen. Hierover bericht de landbouwbeurs LNCN de leden.

De beursvoorzitters Adrie Bossers (Goes, ZLTO) en Mark Brantjes (Emmeloord, LNCN) zijn onlangs samen met één voorstel gekomen voor een gezamenlijke notering. Hieraan gingen jaren van overleg vooraf. Jan Douma, ex-voorzitter van LNCN werkte sinds 2003 aan het samenvoegen van de noteringen, omdat die transparantie duidelijkheid verschaft in de markt. Ook in de afgelopen periode is er overleg geweest met LTO, NAV, NAO, VAVI, de beurzen Goes en Emmeloord, om te komen tot één werkwijze. Dat gebeurde onder leiding van de Brancheorganisatie Akkerbouw, echter zonder resultaat. Ook het meest recente voorstel is door de achterban van Bossers afgewezen.

Geen éénduidig protocol vóór aanstaande oogst

Voor de aanstaande oogst gaat een eenduidig protocol dus niet lukken. Emmeloord noteert, net als vorig jaar, fritesgeschikte aardappelen in twee categorieën: verwerkt door grootschalige fabrieken in België, Duitsland en Nederland en de categorie fritesaardappelen die naar andere landen worden geëxporteerd.

Daarnaast is er een notering voor exportaardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.