Akkerbouw

Nieuws

Yara gaat bladmeststoffen produceren in Brazilië

Kunstmestproducent Yara gaat een fabriek bouwen in Brazilië voor bladmeststoffen. Brazilië is voor Yara de een na grootste afzetmarkt geworden voor bladmeststoffen, na Europa. De fabriek moet in 2018 gaan draaien.

Yara produceert bladmeststoffen in het Britse Pocklington onder de naam YaraVita. Dit jaar verlaten zo'n 32 miljoen eenheden (liter vloeistof of kilo poeder) het complex nabij York. De vraag neemt toe, zegt manager Mark Beesley. "We verkopen de bladmeststoffen in 72 landen. De omzet over 2015 lag rond de €64 miljoen en is verdubbeld in tien jaar."

Vraag naar bladmeststoffen groeit hard

De vraag naar bladmeststoffen groeit zo hard dat YaraVita een fabriek bouwt in Brazilië. De akkerbouw daar draait vooral om sojabonen en mais. Door de beperkte vruchtwisseling hebben de gewassen eerder last van gebrekziekten, die kunnen worden opgeheven met bladmeststoffen.

Yara: veel namaak

De bladmeststoffen van YaraVita worden veel nagemaakt, zegt Beesley. "Het gaat niet alleen om de chemische samenstelling. Ook de vorm waarin de nutriënten in de meststof zitten, beïnvloeden het resultaat. En de uitvloeier, het hechtmiddel of de oplossing zijn belangrijk voor de effectiviteit, evenals de oppervlaktespanning van de vloeistof. De meststof moet mengbaar zijn met een gewasbeschermingsmiddel. De meststof moet niet direct na een regenbui van het blad afspoelen. Ook willen we dat de druppel zich verspreidt over een blad. Bij het verdampen van de druppel, ligt de meststof dan beter verspreid over het blad. Dat voorkomt bladbeschadiging en bevordert de opname."

Volgende week meer over bladmeststoffen in het weekblad Boerderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.