Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Waterschade dempt areaalgroei aardappelen EU5

Door de waterschade kan de EU5 zeker 1% van de areaalgroei van consumptieaardappelen aftrekken. Dat meldt de North-Western European Potato Growers (NEPG). De verwachte uitbreiding van 5% in de 5 belangrijkste aardappeltelende landen van Noordwest-Europa wordt dus al gedempt.

Het areaal consumptieaardappelen in de EU5 groeit volgens de laatste schattingen van NEPG naar 552.000 hectare. Dit is 4,9% meer dan vorig seizoen en 3,5% boven het 5-jarig gemiddelde.

De grootste uitbreiding vindt dit seizoen plaats in België: daar is met een areaal van 89.379 hectare 12,4% meer geplant. Nederland heeft met 1,5% de laagste uitbreiding, waarschijnlijk door de groei van het areaal suikerbieten met 20%. Die uitbreiding kan door weerschade als verloren worden beschouwd.

Meeste waterschade in België en Nederland

Buiten het Verenigd Koninkrijk hadden alle NEPG-landen - naast Engeland zijn dat Nederland, België, Duitsland en Frankrijk – de laatste weken last van extreme neerslag.

De meeste schade bevindt zich in België en delen van Nederland met beide zeker 3% verlies aan aardappelpercelen. "Los van de definitieve verliezen moet rekening worden gehouden met kwaliteitsverliezen veroorzaakt door rot, groen en ziek", waarschuwt NEPG. "Telers zullen, indien mogelijk, veel meer bespuitingen moeten toepassen. Dat verhoogt de kostprijs."

In gebieden met weinig tot geen wateroverlast groeit het gewas prima.

Kwaliteitsproblemen vanwege phytophthora

Door kwaliteitsproblemen zoals phytophthora verwacht de NEPG dat meer aardappelen afland worden verwerkt dan normaal. "Probleempartijen met voorrang verwerken, geeft minder vraag en druk op de prijzen." Kwaliteitsverschillen in de bewaring vragen extra aandacht van telers, geeft NEPG aan.

De meeste schade door de overvloedige regenval bevindt zich in België en delen van Nederland met beide zeker 3% verlies aan aardappelpercelen.</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
De meeste schade door de overvloedige regenval bevindt zich in België en delen van Nederland met beide zeker 3% verlies aan aardappelpercelen.

Foto: Jan Willem Schouten

Ook de Duitse oogst is niet geheel vrij van waterschade, maar heeft veel minder te lijden gehad. Het planten gebeurde in Duitsland niet veel later dan gemiddeld, in tegenstelling tot de andere NEPG-landen waar rekening wordt gehouden met een latere oogst. Engeland was zo laat met planten, dat er nog geen officiële areaalprognose is afgegeven.

Duitse oogst binnen 3 weken van start

Binnen 3 weken begint in Duitsland de oogst van industrieaardappelen, mits het weer en het onderwatergewicht dit toestaan. België volgt waarschijnlijk 1 tot 2 weken later. Proefrooiingen in Duitsland wijzen op een gemiddeld knolaantal en een nog laag onderwatergewicht. De Belgische vroege oogst toont enorme verschillen in kwaliteit en opbrengst.

Opbrengst per hectare beslissend voor totale oogst

NEPG vindt een groei van 3,5% boven het langjarig gemiddelde, waarin verliezen niet zijn meegenomen, acceptabel. "De vraag naar verwerkt product stijgt jaarlijks. De opbrengst per hectare is beslissend voor de totale oogst. Het is nog veel te vroeg voor voorspellingen."

Laatste reacties

  • p.dejong

    Volgens mij groeien er in Nederland rond de 160.000 ha aardappelen ipv 80.000
    Of lees ik de grafiek verkeerd?
    Piet de Jong

  • agro1

    nee hoor, de jong, maar er zijn leugens, grote leugens en statistieken. voed de wereld en verhonger.

Of registreer je om te kunnen reageren.