Dit perceel in de Wieringermeer is vorig jaar tijdelijk onder water gezet om chitwoodi te bestrijden. - Foto: WUR AkkerbouwNieuws

WUR: inundatie zeer effectief tegen chitwoodi

Inundatie helpt goed om chitwoodi te bestrijden, maar het onder water zetten van percelen is nog geen internationaal erkende bestrijdingsmaatregel.

Wageningen UR heeft onderzoek gedaan op een akkerbouwbedrijf in de Wieringermeer naar de bestrijding van Meloidogyne chitwoodi (het maiswortelknobbelaaltje) via inundatie. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de Brancheorganisatie Akkerbouw. Volgens WUR is meer onderzoek nodig om duidelijk te maken of inundatie ook internationaal erkend kan worden als een maatregel om de aaltjes te bestrijden.

In 2015 zette een akkerbouwer een eigen perceel, dat besmet was met chitwoodi, onder water. Er is weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van deze maatregel. Daarom diende WUR samen met de akkerbouwer via de Stichting Pootgoed Versterkingsmaatregelen (PVM) een verzoek in bij de BO Akkerbouw, om de effectiviteit van de methode op dit perceel te onderzoeken. Na de inundatie zijn grondmonsters uit het perceel genomen. Daar zijn tomatenplanten op gekweekt. Tomaat is namelijk een waardplant waar chitwoodi zich heel sterk op kan vermeerderen. In de toets met de tomatenplanten was geen enkel chitwoodi-aaltje te vinden in de grond.

Aaltjes verdrinken niet

Volgens WUR-onderzoeker Leendert Molendijk zijn aaltjes waterdieren. “Ze zijn dus niet verdronken. Het is de zuurstofloosheid van de grond en de producten die vrijkomen bij zuurstofloze vertering van organische stof in de grond, die de aaltjes fataal worden. Dit is de eerste keer dat in een onderzoek is vastgesteld dat na inundatie 100% van de chitwoodi-aaltjes sterft.”

Molendijk benadrukt dat het onderzoek moet worden herhaald om er zeker van te zijn dat dit geen toevalstreffer is. Volgens hem zijn er nog vragen te beantwoorden om er zeker van te zijn dat inundatie altijd werkt en als maatregel tegen chitwoodi kan worden erkend.

Volgens WUR wil de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) graag dat de resultaten wetenschappelijk worden gepubliceerd. Dan kan inundatie erkenning krijgen als officiële bestrijdingsmethode van chitwoodi. Inundatie wordt al toegepast in de bollenteelt om aaltjes te bestrijden.

Beheer
WP Admin