Akkerbouw

Nieuws 1457 x bekeken

Syngenta brengt nieuwe graanfungicide op de markt

Nieuw gewasbeschermingsmiddel van Syngenta is gepresenteerd op Britse graanbeurs Cereals. De fungicide is gebaseerd op een nieuwe actieve stof: Solatenol.

Syngenta Crop Protection brengt een nieuw graanfungicide op de markt. De producent presenteerde het gewasbeschermingsmiddel op de Britse graanbeurs Cereals. Het fungicide is gebaseerd op een nieuwe actieve stof, genaamd Solatenol.

Solatenol is een zogenoemde SDHI, net als bijvoorbeeld bixafan in Aviator. Solatenol is niet de chemische, maar de merknaam van de nieuwe SDHI. De werkelijke chemische naam van de actieve stof is benzovindiflupyr. Volgens Syngenta is deze nieuwe SDHI krachtiger dan de bestaande SDHI's. In proeven was de tarweopbrengst 2,8 ton per hectare hoger dan bij gebruik van bestaande sterke fungiciden, zoals Adexar en Vertisan.

Syngenta presenteerde het gewasbeschermingsmiddel op graanbeurs Cereals. Het fungicide is gebaseerd op een nieuwe actieve stof, genaamd Solatenol.

Derde generatie graanfungiciden

Volgens James Southgate, manager bij Syngenta UK, hoort het middel bij de derde generatie SDHI's. De eerste generatie was boscalid, de tweede generatie de SDHI's van de huidige graanfungiciden en is volgens hem de eerste nieuwe van de derde generatie.

Solatenol wordt toegepast op spuittijdstip T2, vertelt Southgate. In moderne fungiciden worden SDHI's altijd gemixt met een triazool. De nieuwe stof Solatenol zal in een nieuw kant-en-klaar middel worden gemixt met de triazool prothioconazool, in een verhouding van 150 gram prothioconazool en 75 gram Solatenol per liter.

Toelating nieuw middel in Verenigd Koninkrijk verwacht voor herfst

De toelating van het nieuwe fungicide wordt in de herfst van 2016 in Groot-Brittannië verwacht. In Nederland wordt de toelating in 2017 verwacht. De naam van het nieuwe graanfungicide met het ingrediënt Solatenol houdt Syngenta nog geheim. Maar op internet circuleert de naam Elatus. Een middel met dezelfde stoffencombinatie is namelijk al toegelaten in Zuid-Amerika tegen roest in sojabonen.

De naam van het nieuwe graanfungicide met het ingrediënt Solatenol houdt Syngenta nog geheim. Maar op internet circuleert de naam Elatus.

Of registreer je om te kunnen reageren.