Akkerbouw

Nieuws 5281 x bekeken 6 reacties

Recordtoewijzing voor suikerbieten

Suiker Unie verwacht veel suiker te kunnen verkopen na het einde van de quotering in september 2017. Daarom is de toewijzing voor oogst 2017 vastgelegd op 112%.

De toewijzing voor oogst 2017 is nog nooit zo hoog geweest. Dit komt bovenop de 20% uitbreiding van de bietenaanvoer, die Suiker Unie eerder dit jaar bekend maakte.

Inlevering ledenleveringsbewijzen

Bietentelerscoöperatie Cosun, eigenaar van Suiker Unie, voert ledenleveringsbewijzen (LLB) in, omdat vanaf oogst 2017 de bietenproductie niet meer is gereguleerd door de EU-suikerquotering. De LLB's zijn een samenvoeging van de huidige basisreferentie en de aandelen. Per LLB mag de teler 1 ton bieten leveren met 17% suiker. Om meer bieten te krijgen, krijgen alle telers de mogelijkheid hun aantal LLB's vanaf volgend jaar uit te breiden met 20%. Telers kunnen ook aangeven dat ze meer willen uitbreiden. Dat kan alleen in de mate waarin andere telers hebben aangegeven geen belangstelling te hebben voor de extra LLB's. Telers kunnen tot 15 juli reageren.

Akkerbouwers kunnen hun bietenteelt goedkoop uitbreiden.<br /><em>Foto: ANP </em>
Akkerbouwers kunnen hun bietenteelt goedkoop uitbreiden.
Foto: ANP

€5,50 per ledenleveringsbewijs

Cosun rekent €5,50 per ledenleveringsbewijs (LLB). Dat is omgerekend 3,3 cent per kilo polsuiker. Dat is aanzienlijk lager dan de marktprijs voor polsuiker, die dit voorjaar tussen 50 en 60 cent lag. Akkerbouwers kunnen hun bietenteelt dus goedkoop uitbreiden. Gert Sikken, directeur Agrarische Zaken van Suiker Unie, verwacht dan ook dat het grootste deel van de Cosun-leden de extra LLB's koopt. "Die kunnen ze later weer overdragen aan andere Cosun-leden tegen de marktprijs", zegt hij.

Toewijzingspercentage 112%

Suiker Unie verhoogt de bietenaanvoer niet alleen met de extra LLB's. Cosun bepaalt het toewijzingspercentage voor teeltjaar 2017 op 112%. De telers kunnen hun hoeveelheid LLB's, inclusief de extra leveringsbewijzen, vermenigvuldigen met dit percentage. Dat bepaalt hoeveel LLB-bieten zij van oogst 2017 kunnen leveren, waarover Cosun de ledentoeslag betaalt.

Een LLB is niet alleen een recht om bieten te leveren. Op een LLB rust een jaarlijkse leveringsplicht van 85%. De hoeveelheid LLB's van een bietenteler ligt vast. De huidige jaarlijkse berekening van de basisreferentie vervalt vanaf oogst 2017.

Laatste reacties

 • new kids

  Die laatste alinea is een hele belangrijke, namelijk plicht. Dat kan ons nog wel es mal opbreken. Het is te hopen dat het niet gaat werken als het zwaard van Damocles zeg maar. Is het vergelijkbaar met AVEBE?, daar moet je ook leveren toch.

 • ........

  wat zijn de consequenties als je niet aan de leveringsplicht voldoet ?

 • Vhouder

  85 % is veel te hoog als je net als nu met die water overlast te maken krijgt haal je dat nooit . Die leveringsplicht zorgt ervoor dat ze niet hoeven te concurreren met andere gewassen je kunt immers toch niet kiezen voor een gewas met beter saldo omdat je een leveringsplicht hebt .

 • info196

  Lijkt me logisch die leverplicht. Fabriek wil rendabel draaien en haar klanten van suiker kunnen voorzien. Als je moeite hebt met die leveringsplicht, wil ik je quotum wel kopen. Natuurlijk is er coulance wanneer je bieten door noodweer verzuipen.
  Jullie zien wel veel apen en beren op de weg zeg! Ik zie juist kansen!

 • agri2

  Overal waar bieten staan, staan geen aardappelen en uien, ook een voordeel van een grotere toewijzing.
  Als telers niet aan hun leveringsplicht voldoen dan gaan de verwerkingskosten voor de bieten van de anderen omhoog, vandaar die 85%.
  In België en Frankrijk gaan ze hetzelfde doen, dat zal wel druk op de markt geven, maar op wereldschaal stelt het allemaal zoveel niet voor. De wereldbevolking en daarmee de vraag naar suiker blijft groeien.
  Ik ga proberen om de opbrengsten nog verder te verhogen, dan hoef ik mijn areaal niet uit te breiden en dan blijft de teelt rendabel

 • info36

  Kopen? Te veel geld?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.