Akkerbouw

Nieuws 1638 x bekeken

Rabo: speculatie maakt suikermarkt gevoelig voor prijsdaling

Speculatie heeft de suikermarkt gevoelig gemaakt voor een forse prijsdaling op de korte termijn. Het lijkt er op dat het marktsentiment is weggedreven van de werkelijke marktsituatie, schrijven Rabo-analisten in een rapport over de suikermarkt.

De analisten melden in het rapport Rabobank Food & Agribusiness Research and Advisory dat het aantal long-posities ten opzichte van de short-posities nog nooit zo groot geweest op de ICE-termijnmarkt in New York, de grootste handelsbeurs voor suiker. Bij een long-positie gaat de speculant uit van stijgende prijzen, bij een short-positie van dalende prijzen. "Dit recordoverschot aan long-posities maakt de suikerprijs kwetsbaar voor negatieve marktsentimenten", schrijven de analisten. De markt kan omslaan als de dollarkoers stijgt of als de vraag naar agrarische grondstoffen daalt bij economische tegenwind.

Seizoen 2016-'17 kent veel onzekerheden

De suikerprijs in New York steeg 30% sinds half april. Dat komt omdat het suikertekort dit seizoen 2015-'16 uitkomt op 8,5 miljoen ton. Volgend seizoen blijft de productie 5,5 miljoen ton achter bij het verbruik, verwacht Rabobank.
Er zijn echter zijn veel onzekerheden voor volgend seizoen. De oogst van suikerriet gaat nog zo'n 6 maanden duren in Brazilië. De rietoogst voor seizoen 2016-'17 begint pas eind dit jaar in Zuidoost-Azië. De analisten willen daarmee maar zeggen dat er nog veel kan gebeuren dat invloed kan hebben op de suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.