Akkerbouw

Nieuws 2086 x bekeken 4 reacties

'Oekraïne teelt illegaal GMO-gewassen'

In Oekraïne wordt illegaal transgene soja en mais geteeld. Bij sojabonen kan dat wel oplopen tot 80% van het areaal.

Het betreft GMO-variëteiten die genetisch zo zijn gemodificeerd (GMO) dat het gewas resistent is tegen het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup.

Dat zei directielid Mykola Kovalski van het Oekraïense agroconcern Astarta op het Agrimoney Investment Forum, een bijeenkomst in Londen. Vorige maand meldde de Amerikaanse landbouwraad dat wel 80 procent van het areaal sojabonen in Oekraïne een GMO-variëteit betreft. Voor mais schat de landbouwraad dat op 10 procent. De teelt van transgene mais en sojabonen is verboden in Oekraïne.

Probleem voor Astarta

Volgens Kovalski kan de schatting van de landbouwraad kloppen, meldt nieuwssite Agrimoney. Dat is een probleem voor Astarta, dat oliezaden, graan en suikerbieten teelt en verwerkt. "In het veld kun je niet zien of er een GMO-variëteit staat. Astarta krijgt voor niet-gemodificeerde producten een premie op de afzetmarkt."

Oekraïne heeft een handelsverdrag met China voor de levering van sojabonen en mais. China stelt strikte eisen aan de import van GMO-grondstoffen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Van Baalen knijpt wel een oogje dicht. De troetel-oekrainers mogen tegenwoordig alles.

 • agro1

  wie had DAT nou gedacht????

 • koster

  dit was ook precies mijn reden om bij het referendum nee te stemmen. Al wist Rutte zeker dat de bezwaren voor het lidmaatschap golden

 • ed12345

  In het veld niet te zien????? GMO soya is normaal gesproken met een donkere helium (Dat vlekje wat er op de boon zit)de non GMO is normaalgesproken licht gekleurd en de echte test duurt hooguit 5 min
  Moet je wel rijpe bonen hebben Een koffiemolen om de bonen te malen ,water toevoegen zo'n strijkje er in doen een paar minuutjes wachten en op het strijkje kijken Ik weet niet meer welke kleur het moest hebben voor een positieve uitslag

Of registreer je om te kunnen reageren.