Akkerbouw

Nieuws

Nieuwe GGO-regels noodzaak

De regels voor biotechnologische veredeling en de toelating van genetisch gemodificeerde gewassen zijn aan revisie toe, zeggen de Gezondheidsraad en de Cogem, de commissie genetische modificatie.

In een trendanalyse, een advies aan de regering van Cogem en de Gezondheidsraad, staat dat nieuwe goedkope technieken het nodig maken de regels te moderniseren.

In de trendanalyse staat een overzicht van de laatste biotechnologische ontwikkelingen, niet alleen bij de gewasveredeling of plaagsbestrijding, maar ook in de geneeksundie of synthetische biologie. Belangrijke nieuwe technieken zijn next generation sequencing (NGS) en CRISPR-Cas (genome editing).

DNA bekijken en aanpassen

Met NGS kan de volgorde van het DNA (erfelijk materiaal) in korte tijd worden ontrafeld. Aan de hand daarvan kan worden bekeken welke erfelijke eigenschappen een organisme (mens, dier, plant) mogelijk heeft of niet heeft. De zogenoemde CRISPR-Cas kan worden gebruikt om het erfelijk materiaal (DNA) heel gericht aan te passen, bijvoorbeeld met het doel ziekten te bestrijden of planten te veredelen.

Bij de techniek is het onderscheid tussen genetische modificatie en andere biotechnologische technieken niet of moeilijk zichtbaar, waardoor ook de regelgeving rondom genetische modificatie op losse schroeven staat. "Het fundament van de Europese ggo-regelgeving komt in het geding en dus is herziening van deze regelgeving urgent", aldus de trendanalyse.

Of registreer je om te kunnen reageren.