Akkerbouw

Nieuws 3045 x bekeken 3 reacties

'Nat weer gaat export tarwe drukken'

Het Franse marktbureau Stratégie Grains verwacht dat de tarwe export last gaat krijgen van het aanhoudende natte weer.

Het regent al weken achter elkaar in grote delen van Frankrijk en Duitsland, de twee grootste tarweproducenten in de EU. De regen gaat ten koste van de kwaliteit, waardoor de belangstelling van importeurs zal afnemen.

Prognoses niet gewijzigd

Het marktbureau verwacht dat Duitsland en Frankrijk 1,3 miljoen ton zachte tarwe minder gaan oogsten dan eerder gedacht. Toch handhaaft Stratégie Grains de prognose voor de hele tarweoogst in de EU op bijna 147 miljoen ton. Dat komt omdat in Spanje en Roemenië goede hectare-opbrengsten worden verwacht.

Kwaliteit omlaag

Ondanks dat de productie in de EU op peil blijft, zal de export van tarwe lijden onder het natte weer. Het marktbureau verwacht dat de kwaliteit afneemt, waardoor de tarwe minder aantrekkelijk wordt voor de grote importerende landen in Noord-Afrika. Die kopen gewoonlijk veel Franse tarwe.

Daling export

Stratégie Grains verwacht een Franse export van 11,6 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Het Franse landbouwbureau FranceAgrimer gaat in de laatste prognose nog uit van 12,4 miljoen ton. Exporteurs in Bulgarije en Roemenië gaan profiteren, verwacht het marktbureau. In 2014 stagneerde de Franse export ook, omdat regen de kwaliteit van de tarwe had aangetast.

Laatste reacties

  • info36

    Zijn ze al aan het dorsen?

  • farmerbn

    Ja, onder de rivier de Loire zijn ze begonnen.

  • maxisprint

    onder de Loire enkel de vroege wintergerst, meer niet

Of registreer je om te kunnen reageren.