Akkerbouw

Nieuws

Irrigatie van aardappelen en uien op zonne-energie

Op akkerbouwbedrijf Scholtenzathe in Klazinaveen (Drenthe) is een solar energy system geplaatst om een druppelirrigatiesysteem van energie te voorzien.

Het systeem is ontwikkeld door Broere Beregening. De zonnepanelen vervangen een dieselagregaat dat voorheen de irrigatiepomp van energie voorzag. De installatie bij Scholtenzate is onderdeel van het project 'More Crop per Drop' dat in de provincie Drenthe wordt uitgevoerd. Bij Scholtenzathe ligt het druppelirrigatiesysteem in een kleine drie hectare consumptieaardappelen en uien.

Minder arbeid ten opzichte van dieselaggregaat

Volgens projectleider Jacob Dogterom van onderzoeks- en adviesbureau Delphy is hiermee een volgende stap gezet om het teeltsysteem op basis van druppelirrigatie nog duurzamer te maken. Ten opzichte van een dieselaggregaat vraagt dit systeem minder arbeid en het kan ook op afgelegen percelen zonder stroomaansluiting worden gebruikt. Om zo nodig ook 's nachts te kunnen druppelen, is de installatie voorzien van accu's.

Doelstelling van het irrigatieproject is om zuiniger om te gaan met water, mineralen, gewasbeschermingsmiddelen en energie en het verbeteren van opbrengst en kwaliteit van de gewassen. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Drenthe en de waterschappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.