Akkerbouw

Nieuws 3530 x bekeken

Hoge phytophthoradruk wordt snel minder

Door het warme vochtige weer is de phytophthoradruk erg hoog, maar door droger weer wordt dat in de loop van de week beduidend lager. Dat blijkt uit de output van het phytophthora-spuitadviessysteem van Dacom.

Vooral in Zuid-Nederland, waar het veel geregend heeft en het gewas veel te leiden heeft gehad van water- en hagelschade, is de schimmeldruk op dit moment significant hoger dan elders in Nederland, zegt adviseur Cor Rijzebol van Dacom. Een schijnbare tegenstrijdigheid is dat in de loop van de week de schimmeldruk afneemt, maar dat in vrijwel elk perceel in Zuid-Nederland wel phytophthora opduikt. ,,De ziektedruk was de laatste tijd hoog, gecombineerd met te lange spuitintervallen door nattigheid, daar zien we nu de resultaten van.”

Rijzebol roept akkerbouwers op haarden te melden op het Dacom-phytophthorahaardenkaartje op Boerderij.nl. Naast gegevens als temperatuur en relatieve luchtvochtigheid wordt de aanwezigheid van ziektebronnen in de omgeving gebruikt als input voor het adviseringssysteem.

Op de kaartjes is de verwachte ziektedruk te zien. Bij een waarde hoger dan 50 is die druk erg hoog. In de loop van de week neemt die af.</p>
<p><em>Illustratie: Dacom</em>
Op de kaartjes is de verwachte ziektedruk te zien. Bij een waarde hoger dan 50 is die druk erg hoog. In de loop van de week neemt die af.

Illustratie: Dacom

Overal wel phytophthora

Vooral in Oost-Brabant en Noord-Limburg is de phytophthora plaatselijk alarmerend hoog, zegt teeltadviseur Leon Maessen van toeleverancier Agrea. Agrea heeft Limburg, Noord-Brabant en de Euregio als werkgebied. In bijna elk perceel zijn wel aangetaste blaadjes te vinden.

Teeltadviseur Cretiènne Oomen van toeleverancier Alliance zegt hetzelfde. Alliance heeft als werkgebied zuid-Nederland, Gelderland, Zuid-Holland en de Noordoostpolder. In Oost-Brabant is het heftig, in West-Brabant loopt phytophthora op. ,,Ik hoef nergens naar aangetaste blaadjes te zoeken. Overal zitten aangetaste blaadjes, al is het niet zo dat het gewas er geheel onder zit.”

Door goed te spuiten is phytophthora in de hand te houden, zeggen zowel Maessen en Oomen. Dus korte spuitintervallen van hooguit 5 dagen en in geval van aantastingen een curatief middel zoals Proxanil toevoegen aan de tankmix. ,,De infectievlekken worden dan gelijk ingekapseld.”

Genoeg phytophthoramiddelen beschikbaar

Bij de Nederlandse handel staat nog meer dan genoeg phytophthoramiddelen op voorraad. Het hamsteren van middelen door akkerbouwers is niet nodig. Dat zeggen teeltadviseurs Leon Maessen van toeleverancier Agrea en Cretiènne Oomen van toeleverancier Alliance in reactie op Ferdi Buffen.

Buffen, directeur van de Duitse aardappelhandel Weuthen, zei vorige week op een open dag van Mol Agrocom in Oude Tonge (Zuid-Holland)  dat Duitse aardappeltelers wordt geadviseerd voldoende phytophthoramiddelen op voorraad te hebben, zodat ze niet misgrijpen als leveranciers uitverkocht raken. Maessen en Oomen vinden dit statement van Buffen onnodige bangmakerij.

Bekijk meldingen van phyophthora-haarden of voeg zelf een melding toe aan de phytophthora-monitor

Of registreer je om te kunnen reageren.