Akkerbouw

Nieuws

Hennepteelt groeit in Gelderland

De hennepteelt in Gelderland komt van de grond, zegt initiatiefnemer René Sauveur. "Vorig jaar zaaiden we 6,5 hectare in, dit jaar 25 hectare. Flink meer dus."

Het grootste deel van het areaal is bestemd voor de ruwvoerproductie en een klein deel voor textiel. De hectares liggen in Arnhem, Bemmel, Duiven en Maurik.

Hennep als 4e gewas

Vorig jaar kwam de natuurvezelketen voor Oost-Nederland van de grond na de gesloten Green Deal Natuurvezels met provincie Gelderland. Daar gingen jaren van voorbereiding aan vooraf door Sauveur, met zijn bedrijf Pantanova. Hennep als 4e gewas, dat is zijn missie.

Sauveur wil eerst voldoende markt creëren, vervolgens het areaal opschalen naar boven de 1.000 hectare, want dan is het rendabel om een eigen verwerkingslijn op te zetten.

René Sauveur richt een hennepketen op in Gelderland.</p>
<p><em>Foto: Petra Vos</em>
René Sauveur richt een hennepketen op in Gelderland.

Foto: Petra Vos

Hennepvezels voor nieuwe Rondeelstal

"Ik heb meegeschreven aan het Programma Kansrijke Ketens dat de provincie gaat uitvoeren", zegt Sauveur. "Er is een samenwerkingsverband van onderwijsinstellingen en MKB-bedrijven die gebruik (gaan) maken van natuurvezels en dan vooral hennep. Centraal hierin staat de voorgenomen bouw van een nieuwe Rondeelstal in Gelderland. De eierproducent wil een stal bouwen voor 30.000 tot 40.000 legkippen en hierbij zoveel mogelijk gebruik maken van natuurvezels. Dat is een mooie kans voor onze keten."

Als die opdracht binnenkomt, kunnen akkerbouwers meerjarige contracten worden aangeboden. Het huidige areaal heeft bekendmaking bij de sector als doel. "De belangstelling bij akkerbouwers is groot", weet Sauveur. "Net als aan toepassingszijde."

Of registreer je om te kunnen reageren.