Akkerbouw

Nieuws 1428 x bekeken

Graanhandel bezorgd over middelendiscussie

De Europese graanhandel maakt zich zorgen over de discussie in Brussel over de hormoonverstorende stoffen. De brancheorganisatie Coceral vreest dat noodzakelijke gewasbeschermingsmiddelen worden verboden, zonder dat er risico bestaat voor mens of dier.

De Europese Commissie presenteerde vorige week voorstellen voor het vaststellen welke stoffen wel en welke niet als hormoonverstorend moeten worden aangemerkt. De Commissie vindt dat gewasbeschermingsmiddelen die aantoonbaar effect hebben op de hormoonhuishouding van mens of dier moeten worden verboden. Als basis geldt de definities van de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De lidstaten en het Europees Parlement moeten de voorstellen van de Commissie nog goedkeuren.

'Toepassing centraal in beoordeling'

Diverse organisaties keren zich tegen het voorstel. Coceral vindt dat de Commissie ook moet kijken naar de economische gevolgen als een veel gebruikt middel wegvalt. Bovendien moet niet het middel op zich worden beoordeeld, maar moet de toepassing centraal staan in de beoordeling. Anders kunnen middelen wegvallen die in de praktijk geen enkel gevaar vormen voor mens en dier, stelt de graanhandelsorganisatie. Bovendien krijgen de telers minder middelen beschikbaar, waardoor resistentie dreigt voor de overblijvende middelen.

Vrees voor verdwijning veilige middelen

De Europese brancheorganisatie van producenten van gewasbeschermingsmiddelen (ECPA) staat op hetzelfde standpunt als Coceral. De ECPA vindt dat de WHO-richtlijnen niet geschikt zijn als regelgeving en vreest dat veilige gewasbeschermingsmiddelen ten onrechte van de markt zullen verdwijnen. Het voorstel van de Commissie maakt volgens de ECPA geen onderscheid tussen veilige stoffen en stoffen die daadwerkelijk schade kunnen veroorzaken. Volgens voorzitter Jean-Charles Bocquet zou met de richtlijnen van de Commissie koffie ook verboden moeten worden.

Beslissingen nemen op basis van wetenschappelijke kennis

De Europese koepel van landbouworganisaties en coöperaties Copa-Cogeca roept lidstaten op alleen beslissingen te nemen op basis van wetenschappelijke kennis. Niet het mogelijke gevaar, maar het werkelijke risico moet bepalend zijn bij de beoordeling, vindt secretaris-generaal Pekka Pesonen. De verzekering dat de gebruikte stoffen bij normaal gebruik geen gevaar opleveren, is volgens hem essentieel.

Of registreer je om te kunnen reageren.