Akkerbouw

Nieuws 3 reacties

Frans parlement verbiedt neonicotinoïden

Neonicotinoïden mogen in Frankrijk vanaf september 2018 niet meer worden toegepast. Wel mogen de ministers voor landbouw, milieu en volksgezondheid bepaalde neonicotinoïden nog tot 2020 toestaan 'op basis van een afweging van de voor- en nadelen'.

Dat heeft de Assemblee, de Franse Tweede Kamer, uitgesproken. In het Franse parlement wordt al lange tijd gedebatteerd over een verbod op neonicotinoïden vanwege het gevaar voor de bijen.

Alternatieven ontwikkelen

Minister van milieu Ségolène Royal, een fel voorstander van een verbod, legt zich bij het besluit neer: ''Dit is een duidelijk gebaar maar met realisme." Het verbod biedt de landbouw en de fabrikanten van de middelen volgens de minister 'een duidelijk perspectief om alternatieven te ontwikkelen'.

Telers pleiten voor verbod vanaf 2021

De Franse organisaties van graan- en bietentelers pleitten op hun beurt voor een verbod vanaf 2021, maar met de nodige uitzonderingen en pas na advies van de dier- en plantgeneeskundige dienst Anses.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Volgend jaar verkiezingen dus de socialisten en ecolo's zullen het veld ruimen. Gaat het gezonde verstand weer regeren.

  • alco1

    Farmer. Er zijn meer mensen die willen verdelen en die zgn. goed willen zijn voor de natuur dan mensen die de realiteit zien.

  • farmerbn

    President Hollande heeft in 2012 steun gevraagd aan de groenen om gekozen te worden. Als tegenprestatie mochten de groenen wat eisen en dat is wat er nu gebeurd. Rechts zal volgend jaar winnen en moet dan financieel orde op zaken brengen. Er is dan geen ruimte voor neuzelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.