Akkerbouw

Nieuws 2430 x bekeken

'Extra areaal aardappelen weg door waterschade'

Wateroverlast en deels slecht pootgoed doen de uitbreiding van het aardappelareaal in Noordwest-Europa teniet. Dat zegt Ferdi Buffen, directeur van de Duitse aardappelhandel Wilhelm Weuthen. Hij sprak woensdag op de open dag van Mol Agrocom, Van Iperen en Witte Agro.

Buffen noemt een areaalsgroei van 4% à 6%. Veel in Vlaanderen en Noord-Frankrijk, maar ook op de zandgronden van Drenthe, Limburg en Noord-Brabant. De potentiële opbrengst wordt verder verhoogd door vervanging van Bintje door het productievere ras Fontane.

Slecht bewaarbare aardappelen

Afgezien van de directe verliezen, vreest Buffen voor slecht bewaarbare aardappelen. "Rotte nesten, Erwinia. Partijen komen dan in september en oktober vervroegd op de markt." Voorts wijst Buffen op het ondiepe wortelen van aardappelgewassen als gevolg van het nu overvloedige water. "Planten zijn verwend met water. Wat als het straks droog wordt?"

Ferdi Buffen: "Wij schrikken van wat momenteel onder de vroege rassen zit." - Foto: Peter Roek
Ferdi Buffen: "Wij schrikken van wat momenteel onder de vroege rassen zit." - Foto: Peter Roek

Lastig om aardappelmarkt te voorspellen

Buffen durft ondanks de verwachtingsvolle markt – de verwerkingscapaciteit groeit enorm – geen voorspelling van de aardappelmarkt te doen. "Krijgen we een goed jaar? Nee, want er komt te veel slechte kwaliteit. Moeten we verkopen op mei voor €17? Wij hebben het thuis nog niet gedaan. Tegen wie nog geen dekking heeft zeg ik: Doe mee in tenders. Tegen wie nu al 60 procent dekking heeft, zeg ik: Doe niets."

Of registreer je om te kunnen reageren.