Akkerbouw

Nieuws

Egypte weigert opnieuw tarwe

Egypte weigert opnieuw tarwe vanwege een besmetting met de ergotschimmel (moederkoorn). Dit keer gaat het om 40.000 ton tarwe uit Polen en Canada.

Egypte deed dit eind 2015 ook, wat leidde tot verwarring in de graanhandel over de importeisen van Egypte. Dit drukte de tarweprijs in de EU. Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld.

Dit keer weigert Egypte 40.000 ton tarwe uit Polen en Canada, meldt persbureau Bloomberg. Eerder dit jaar stopten exporteurs met bieden in de Egyptische importtenders, omdat onduidelijk was welke eisen gelden. Het fytosanitair bureau hanteert een norm van 0 procent, die is vastgelegd in een wet uit 2001. Het staatsinkoopbureau Gasc hanteert de internationale norm van 0,05 procent in de leveringsvoorwaarden, die dateren uit 2010. Ergot komt voor in tarwe, maar is pas schadelijk bij sterke aantastingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.