Akkerbouw

Nieuws 3280 x bekeken 3 reacties

CZAV: de blijvers investeren in precisielandbouw

'Wie wil blijven in de akkerbouw, investeert in precisielandbouw'. Dat stelt Peter de Broekert, teeltadviseur van coöperatie CZAV, naar aanleiding van het thema van de open dag van afgelopen woensdag, 15 juni: High Tech Farming.

Telers zijn al heel precies bezig, ziet CZAV-teeltadviseur De Broekert. Hij schat dat 75% van het akkerbouwareaal met gps wordt bereden. "Maar het kan steeds preciezer." Hij doelt bijvoorbeeld op het maken van beelden met drones voor taakkaarten om exacter te kunnen werken. " De vraag is of die technieken allemaal rendement opleveren, want het gaat om flinke investeringen. Maar ja, dat vroegen we ons ook af toen de eerste spuitmachines het land op kwamen. Het zijn allemaal stapjes naar preciezer werken. Die ontwikkelingen zijn ook het mooie van het vak."

'De vraag is of die technieken allemaal rendement opleveren. Maar ja, dat vroegen we ons ook af bij de eerste spuitmachines. Het zijn allemaal stapjes naar preciezer werken. Die ontwikkelingen zijn ook het mooie van het vak.'

Taakkaarten invoeren op kunstmeststrooier

De taakkaarten waar de sector nu manier van werken mee probeert te vinden, zijn er sinds een jaar of vier. Zo'n taakkaart voer je in op de kunstmeststrooier. Die moet daar wel op toegerust zijn. Als je dus pakweg zeven jaar geleden een kunstmestrooier hebt gekocht, dan ben je nog niet aan een nieuwe toe met de voor precisielandbouw benodigde technieken. De Broekert: "Maar wie wil blijven, koopt bij vervanging een apparaat dat klaar is voor die toekomst."

Bemesting en groeiregulatie

Ook de meer basic onderwerpen, zoals bemesting en groeiregulatie, kwamen op de open dag uitgebreid aan bod. "Dat blijft de basis van de akkerbouw. Want als de bodemstructuur slecht is, helpt recht rijden ook niet."

Laatste reacties

  • pinkeltje

    Zolang je maar niet de illusie hebt om met een centrifugaalstrooier (die een strooibeeld maakt door overlapping) met hulp van taakkaarten preciezer te gaan strooien ben ik het met de schrijver eens.

  • mts Werkman

    Een kunstmeststrooier hoort in een museum. Precisielandbouw begint met vloeibare kunstmest.

  • Zandboertje

    Begin eerst maar es na te gaan waar de verschillen vandaan komen. Wellicht ben je helemaal geen kunstmest nodig. En ook is het opbrengstpotentieel ook niet van elk stuk in het perceel gelijk. We moeten niet gaan kleuren maar sturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.