Foto: Michel Zoeter AkkerbouwNieuws

Bio-aardappelen kunnen phytophthora nog aan

Biologische aardappeltelers zijn nerveus, maar de bio-aardappelen kunnen de phytophthora nog aan.

Biologische aardappeltelers houden hun hart vast vanwege de hoge phytophthora-druk dit seizoen. “We worden er niet blij van”, zegt Agrico-directeur Jan van Hoogen. Begin deze week was het voor deze tijd van het jaar extreem lang nat, zodat de schimmel veel kans krijgt gewassen te infecteren. In het Zuiden lijkt de druk het hoogst; daar zijn volgens van Hoogen al aardappelen gebrand om een infectie te stoppen. De infectiedruk vanuit Zuid-Europa is volgens Van Hoogen vrij groot.

In het Zuiden lijkt de phytophthora-druk het hoogst; daar zijn volgens van Hoogen al aardappelen gebrand om een infectie te stoppen.

Nog weinig problemen in Flevoland

Delphy-adviseur Christoffel den Herder ziet in Flevoland nog weinig problemen. “In het zuidwesten zijn de aardappelen verder en is er meer regen gevallen, waardoor phytophthora daar sneller om zich heen zal slaan.”

Dit seizoen kunnen resistente aardappelrassen zich bewijzen

Van Hoogen vindt het te vroeg om te speculeren over de gevolgen van de hoge phytophthoradruk voor de biologische aardappeloogst. De vroege percelen zit al wel opbrengst onder, maar in het belangrijke biologische teeltgebied Flevoland zitten er nog geen tonnen onder.

Het is wel een seizoen waarin de resistente rassen zich kunnen bewijzen. Vorig jaar doorstonden de Agrico rassen Carolus en Alouette  de hoge phytophthora-druk op de Durph-proefvelden van Wageningen UR. Maar omdat deze rassen nog in opbouw zijn, bestaat nog maar zo’n 15% van het biologische aardappelareaal voor Agrico uit deze rassen.

Deze week is het nog spannend met phytophthora

Den Herder schat dat een kwart van het totale biologische aardappelareaal bestaat uit weerbare of resistente rassen. Deze week is het nog spannend, als het volgende week droog en zonnig wordt doven de infecties weer uit of gaat in ieder geval de rem erop.

Beheer
WP Admin