Akkerbouw

Nieuws

Akkoord Monsanto en Argentinië over soja nabij

Het Amerikaanse agroconcern Monsanto sluit een overeenkomst met Argentinië over de licenties voor transgene sojabonen. De overheid gaat Monsanto helpen met de inning van de licenties.

Monsanto laat dat op zijn beurt dan volledig over aan de overheid. Volgens financieel-economisch persbureau Bloomberg ondertekenen beide partijen hierover binnenkort een akkoord.

Monsanto dreigde eerder deze maand niet langer transgeen sojazaad te verkopen in Argentinië, uit onvrede over de mogelijkheid om telers licentiekosten in rekening te brengen. Monsanto heeft een netwerk van laboratoria opgezet, om te achterhalen of sojabonen die werden aangevoerd op verzamelpunten, een door Monsanto ontwikkelde variëteit betrof. Bij een positieve uitslag kreeg de teler alsnog een rekening van Monsanto.

Monsanto-variëteit Intacta RR2 Pro

De overheid, gesteund door boerenorganisaties, vindt echter dat telers geen licenties hoeven te betalen over bonen die ze uit hun eigen oogst achterhouden als zaaizaad. Ook al betreft het de gepatenteerde Monsanto-variëteit Intacta RR2 Pro, die bestand is tegen het herbicide Roundup en tegen bepaalde insecticiden. De soja-variëteit is in 2014 voor het eerst geteeld in Argentinië. Monsanto vindt dat telers moeten betalen voor de investeringen die het concern deed in het ontwikkelen van de transgene variëteit.

Het akkoord met de overheid komt er volgens Bloomberg op neer dat het overheidsbureau Inase alle sojabonen gaat controleren of het de Monsanto-variëteit betreft. Dat doet Monsanto niet langer zelf. Er is nog onduidelijkheid over hoe lang het duurt voor Monsanto over de resultaten kan beschikken. Door het huidige eigen netwerk, weet Monsanto dat nu vrijwel direct na de oogst.

Of registreer je om te kunnen reageren.