Akkerbouw

Nieuws 3281 x bekeken

Agrifirm betaalt hogere prijzen voor bio-graan

Agrifirm Plant betaalt €335,10 per ton EKO-baktarwe. De prijs van haver van oogst 2015 in de biologische pool komt op €270,30 per ton voor EKO- & Demeter-haver. In tegenstelling tot de prijzen voor gangbaar geteelde granen zijn die voor biologische granen afgelopen seizoen gestegen.

De prijs voor EKO-baktarwe is bijna €8 hoger dan vorig jaar. De toeslagen op de kwaliteit bedragen maximaal €47 per ton, waardoor de prijs voor de hoogste kwaliteit biologische baktarwe van oogstjaar 2015 uitkomt op €382,10 per ton. Ondanks de lagere eiwitgehaltes kon Agrifirm een groot gedeelte toch verkopen als baktarwe.

Haverprijs €30 hoger dan vorig jaar

De haverprijs is €30 hoger dan vorig jaar. Agrifirm noemt als oorzaken de stijgende vraag en de tegenvallende oogsten vorig jaar in onder andere Scandinavië. De kwaliteit van de haver was goed, stelt Agrifirm. Alle haver is in het humane circuit terechtgekomen.

Spelt (l.) en tarwe (r.).<em><br />Foto: Jan Willem Schouten</em>
Spelt (l.) en tarwe (r.).
Foto: Jan Willem Schouten

Agrifirm Plant is ook zeer tevreden over de speltprijs. Voor EKO-spelt betaalt de coöperatie €500,60 per ton. Dit is weliswaar veel minder dan de €941,50 die voor oogst 2014 is betaald. Maar de prijs ligt volgens Agrifirm wel ver boven de gemiddelde uitbetaalprijs van de laatste tien jaar. Naast de poolprijzen ontvangen Agrifirm-leden een ledenvoordeel van €2 per ton voor alle geleverde biologische granen.

'Afzetmogelijkheden biogranen groeien'

De afzetmogelijkheden voor biologische granen groeien de laatste jaren, stelt de coöperatie. Gedurende het hele afgelopen seizoen waren biologische tarwe en haver duurder dan vorig jaar. "De vraag naar biologisch graan groeit en afnemers krijgen steeds meer een voorkeur voor een Nederlands product van goede kwaliteit, waarover een verhaal richting de consument verteld kan worden."

Agrifirm: 75% marktaandeel in biograanproductie Nederland

Volgens Agrifirm vermarkt de biologische graanpool van de coöperatie ongeveer 75% van de totale biologische graanproductie in Nederland. Het grootste deel is biologische baktarwe.

'De vraag naar biologisch graan groeit en afnemers krijgen steeds meer een voorkeur voor een Nederlands product van goede kwaliteit, waarover een verhaal richting de consument verteld kan worden.'

Of registreer je om te kunnen reageren.