Akkerbouw

Nieuws

Agrico veranderde ingrijpend onder Wolthuis

Agrico krijgt een nieuwe voorzitter. Onder de vertrekkende voorzitter Jan Wolthuis is Agrico ingrijpend veranderd.

De ledenraad van Agrico heeft Adrie Vermeulen uit Swifterbant benoemd als voorzitter van het bestuur. De akkerbouwer is bekend als één van de grondleggers van het duurzaamheidsproject Veldleeuwerik. Vermeulen volgt per 20 december Jan Wolthuis op. Die is sinds 2011 voorzitter van de coöperatie en niet meer herkiesbaar.

Scheidend bestuursvoorzitter van Agrico Jan Wolthuis.</p>
<p><em>Foto: Koos Groenewold</em>
Scheidend bestuursvoorzitter van Agrico Jan Wolthuis.

Foto: Koos Groenewold

Ingrijpende veranderingen

Onder leiding van Wolthuis voerde Agrico een aantal ingrijpende veranderingen door. Daarvoor was genoeg aanleiding. Eind 2010 droeg de coöperatie de handel in fritesaardappelen over aan Aviko Potato. De ledenraad was akkoord, maar veel leden voelden zich niet gehoord. Leden die alleen fritesaardappelen teelden, moesten ineens de coöperatie tegen hun zin verlaten. De ophef leidde tot het vertrek eind 2010 van directeur Ineke Mastenbroek. Herman Vermeer trad een paar maanden later af als voorzitter van de raad van beheer.

Herziening organisatiestructuur

Agrico wijzigde onder leiding van Wolthuis de organisatie. De raad van beheer verdween per 1 augustus 2014. Daarvoor in de plaats zijn een bestuur, een raad van commissarissen en drie poolcommissies gevormd. Het betrekt de leden dichter bij de coöperatie. Bovendien had de toenmalige raad van beheer te veel en soms tegenstrijdige taken. Deze werd gesplitst in een bestuur en een raad van commissarissen. De raad van commissarissen houdt toezicht op Agrico bv en haar dochterbedrijven. Het bestuur behartigt de belangen van de leden. De drie poolcommissies gaan over de teeltvoorwaarden en poolovereenkomsten.

Financiering gewijzigd

Een andere ingrijpende verandering onder Wolthuis is dat Agrico vorig jaar de financiering wijzigde. Het vermogen komt niet langer op naam van de leden via certificaten. Eind boekjaar 2014-'15 stond er €4,9 miljoen op de ledencertificaten. Agrico betaalt dat terug. De leden kunnen vanaf dit jaar geld lenen aan de coöperatie. Zo kan Agrico aanvullend kapitaal aantrekken. Veel coöperaties willen het vermogen juist op naam van de leden zetten. Agrico is daar vanaf gestapt, zei Wolthuis toen. "Het vermogen is door de leden opgebouwd en bedoeld voor een stevige afzetorganisatie, ook in de toekomst. Door het vermogen in de coöperatie te houden is dat gewaarborgd."

Akkerbouwer Adrie Vermeulen uit Swifterbant is benoemd als voorzitter van het bestuur van Agrico.</p>
<p><em>Foto: Ruud Ploeg</em>
Akkerbouwer Adrie Vermeulen uit Swifterbant is benoemd als voorzitter van het bestuur van Agrico.

Foto: Ruud Ploeg

Nieuwe voorzitter kent coöperatie door en door

De opvolger van Wolthuis was nauw betrokken bij alle veranderingen. Vermeulen werd in 2011 lid van de toenmalige raad van beheer en is sinds 2014 vicevoorzitter van het bestuur. Hij kent de coöperatie door en door en heeft weet van de gevoeligheden uit het verleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.