Akkerbouw

Nieuws

Aardappelexport verder gestegen

De aardappelexport van consumptie- en industrieaardappelen ligt in de maand mei 30% hoger vergeleken met dezelfde maand vorig jaar.

Dit blijkt uit de recentste cijfers van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO).

De grootste 2 afnemers van Nederlandse aardappels, België en Duitsland, namen de afgelopen maand respectievelijk 33 en 11% meer aardappelen af, vergeleken met mei vorig jaar. De uitvoer is het meest gestegen naar landen zoals Slowakije, Slovenië en Polen. De totale export naar EU-landen lag in mei dit jaar 50% hoger vergeleken met mei vorig jaar. Buiten de EU werd afgelopen maand minder consumptie- en industrieaardappelen afgezet.

Minder naar Afrika en Azië

Terwijl de Nederlandse aardappel goed de weg weet naar andere EU-landen, neemt de export naar Afrika, Amerika en Azië af. Azië is een kleine afnemer. Afgelopen maand ging het om 17 ton. Dat is 90% minder dan mei 2015. Het aardappelexportvolume richting Afrika is ruim 11.000 ton in mei. Vergeleken met dezelfde maand vorig jaar daalde het volume met 23%. De export naar Amerika daalde met 15% in de genoemde periode. Afgelopen maand ging bijna 3.000 ton aardappelen die kant op.

Of registreer je om te kunnen reageren.