Akkerbouw

Nieuws 1218 x bekeken

Aardappelen later gepoot in België

De aardappelen zijn dit jaar later gepoot in België. De onderzoeksinstituten PCA en Inagro bemonsteren praktijkpercelen om de ontwikkeling van aardappelrassen te volgen. De instituten volgen 8 praktijkpercelen met Première en Sinora.

De gemiddelde pootdatum voor Première was dit jaar 1 april. De laatste 8 jaar lag de gemiddelde pootdatum van Première rond 28 maart. Het ras Sinora is dit jaar gemiddeld op 25 april gepoot. De laatste jaren werden halfvroege rassen zoals Sinora en Anosta rond 11 april gepoot.

Zo veel mogelijk phytophthora bestrijden

De aardappelpercelen die PCA en Inagro volgen, liggen in de regio Kortemark-Koekelare en Zulte-Aarsele-Vinkt in het westelijke deel van Vlaanderen. De instituten starten 27 juni met proefrooiingen op de percelen. Het PCA raadt aardappeltelers aan om zo veel mogelijk phytophthora te bestrijden. De aardappelen staan al vier weken achter elkaar bloot aan een zeer hoge phytophthoradruk. Op zeer moeilijk berijdbare percelen waar niet kan worden gespoten, zijn aantastingen door de ziekte onvermijdelijk.

Bekijk meldingen van phyophthora-haarden in Nederland of voeg zelf een melding toe

Of registreer je om te kunnen reageren.