Akkerbouw

Nieuws

Vroege aardappelveiling start begin juni

Tussen en 1 en 8 juni begint de vroege aardappelveiling op het Zeeuwse Tholen, Alvantho, met veilen. Dat is gemiddeld vroeg. De marktsituatie is gunstig, zegt directeur en veilingmeester David Hage.

Het gewas heeft een groeispurt gemaakt dankzij de recente gunstige weersomstandigheden, zegt Hage. "Rondom Hemelvaartsdag was het prachtig zonnig weer en dan zie je aardappelplanten hard groeien. Deze week gaat het plastic eraf en komen de gewassen tevoorschijn. Als de groei erin blijft, kan het verrassend snel gaan."

Goede groei

De bovengemiddelde knolzetting speelt de vroegheid enigszins parten. Toch stevent het seizoen af op een gemiddelde start van de veiling. "Eind mei is vroeg, rond 10 juni – zoals vorig jaar – is laat. Ik verwacht nu begin juni de eerste aardappelen te kunnen veilen en dat is normaal." Eind mei wordt de exacte startdatum bepaald. "De komende weken kan nog van alles gebeuren."

Vooralsnog zijn de vooruitzichten echter prima. Ook de aardappelen in de koude grond groeien goed, ziet Hage. Van het ras Frieslander komt minder aanvoer, vanwege een tekort aan uitgangsmateriaal.

Gunstige marktsituatie

De marktsituatie is voorlopig gunstig, weet Hage. "De oude oogst wordt vlot opgeruimd en de prijzen lopen op. Voor importaardappelen uit bijvoorbeeld Spanje en Italië worden goede, stevige prijzen betaald. Wij hebben dus best positieve verwachtingen voor het begin van het seizoen. Hoe de rest verloopt is ongewis."

In 2015 werden de eerste aardappelen – na een klimatologisch grillig verlopen voorjaar - geveild op 9 juni. Het jaar ervoor begon Alvantho al op 22 mei met veilen, bijzonder vroeg na een groeizaam voorjaar. De prijs van Doré's begon vorig jaar met €60 tot €66 per 100 kilo, in 2014 was dat begin juni tussen de €33 en €46.

Of registreer je om te kunnen reageren.