Akkerbouw

Nieuws 2452 x bekeken

Voorjaarswerk Noordoosten 2 weken later klaar

De akkerbouw heeft in het noordoosten van Nederland zo'n 2 weken vertraging opgelopen door de nattigheid eerder dit voorjaar. Het voorjaarswerk is nagenoeg klaar. Een aantal telers is opnieuw getroffen door hagel.

Marien Boersma, directeur van verzekeraar Agriver heeft 10 meldingen binnen gekregen. "Afkomstig uit Flevoland, de omgeving Onstwedde en Stadskanaal en nog eentje in het Noorden net over de grens in Duitsland", legt hij uit. Al deze meldingen betreffen hagelschade op Tweede Pinksterdag. Op die dag was er plaatselijk overlast door hevige neerslag.

'Voor de 3e keer hagelschade'

Roelof Naber, manager team akkerbouw Noordoost van adviesbureau Delphy, ziet dat de hagel vooral suikerbieten en uien heeft getroffen. "In sommige vroege uien is het voor de 3e keer raak. De schade is afwachten. Als het wortelgestel voldoende is, kunnen ze herstellen. Zo niet, dan is mais zaaien het meest waarschijnlijke alternatief."

Het voorjaarswerk is, op een enkel aardappel- of maisperceel na, afgerond. "Een beetje laat door de eerdere nattigheid. Onze stelregel is: als je op 1 mei klaar bent, dan heb je het goed voor elkaar. Nu is dat gemiddeld 2 weken later. Aardappelen en uien kunnen in een mooie maand nog wel wat groei inhalen. Een gewas als suikerbieten veel minder, dat is allemaal berekend. Een biet heeft echt de groeidagen nodig."

Structuurproblemen verwacht

Naber verwacht dit groeiseizoen de nodige structuurproblemen tegen te komen. "Het voorjaarswerk is door het wispelturige weer niet altijd onder ideale omstandigheden gebeurd. Als een deel van een perceel nog niet klaar is voor een bewerking, maar de rest wel, dan moeten soms concessies worden gedaan. Telers hadden de momenten niet altijd voor het uitzoeken dit voorjaar. Dat gaan we terug zien."

Of registreer je om te kunnen reageren.