Akkerbouw

Nieuws

Verbod op Stomp maakt uienteelt Zweden onmogelijk

Het Zweedse verbod op de bodemherbicide Stomp maakt de teelt van uien onmogelijk, zegt boerenorganisatie LRF.

De Zweedse toelatingsinstantie SCA heeft recent de toelating van het bodemherbicide Stomp niet verlengd, omdat het te persistent zou zijn. De Zweedse boerenorganisatie LRF vocht het besluit voor de rechtbank aan, maar verloor. Zweden is nu het enige EU-land waarin het middel niet is toegelaten.

Uien importeren

De uienteelt in Zweden wordt nu onmogelijk, door een verbod op Stomp, betoogt Helena Johnsson van de LRF. Gevolg is voortaan alle uien moeten worden geïmporteerd uit landen waar het herbicide nog wel gebruikt mag worden, zoals Nederland. Alternatieven, zoals mechanische onkruidbestrijding, maken Zweedse uien te duur. Ook de teelt van wortelen, pastinaak, peterselie en bieslook wordt lastig.

Of registreer je om te kunnen reageren.