Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Van Dam wil af van kostprijsfocus groente- en fruitsector

De groente- en fruitsector moet meer focus leggen op duurzaamheid en klantgerichtheid en minder op kostprijs en schaalvergroting.

Dat is de inzet van Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken, in zijn nieuwe nationale strategie voor de gemeenschappelijke marktordening in de groente- en fruitsector.

Trends in de gaten houden

Van Dam schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer. Van Dam geeft bijvoorbeeld aan dat producenten moeten nagaan wat de consumententrends zijn op het gebied van gezonde voeding, gemak, kwaliteit en duurzaamheid en hoe daarop kan worden ingespeeld. Daarnaast hecht hij aan verdergaande reductie van uitstoot van bestrijdingsmiddelen naar het milieu, efficiënt energiegebruik en hergebruik van reststoffen. Producenten zullen samen moeten werken om aan het subsidieprogramma mee te doen. De Europese Unie zal een actiefonds voor de helft vullen, de andere helft moet uit bijdragen van het bedrijfsleven zelf komen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Van Dam is duidelijk van de PvdA en niet van deze wereld. Ondernemers die zich niet druk maken om de kostprijs blijven niet lang de kost verdienen. Boeren kijken juist erg goed wat de consument vraagt. En dat is goedkoop voedsel met de best mogelijke kwaliteit. Dat linkse politici die rechts verdienen anders willen, is wel duidelijk. Van Dam moet zelf beter naar de consument luisteren en minder naar de burger.

 • j.h.vonk@home.nl

  Het voedsel wat in Nederland verbouwd wordt mag niks kosten.
  De teler mag niet weten wat zijn gewas kost en wat het uit eindelijk opbrengt. Hoe moet een teler dan zijn bedrijf runnen??.
  Den-Haag komt niet met geld de consument moet het
  goedkoopste van het goedkoopste hebben. 1+1=???.
  Wacht op antwoord uit Den-Haag.

Of registreer je om te kunnen reageren.