Akkerbouw

Nieuws

VS steunt teelt van biomassa

Amerikaanse boeren kunnen subsidie krijgen als ze biomassa produceren, mits die niet eetbaar is voor mensen.

De Verenigde Staten willen minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) draagt aan die doelstelling bij met een subsidieregeling voor boeren die biomassa produceren als alternatieve grondstof. Het USDA publiceerde deze week de voorwaarden voor de regeling. Een van de eisen is dat de biomassa niet eetbaar mag zijn voor mensen.

€2,7 miljoen subsidie

De biomassa moet worden geleverd aan een verwerker, die is gecertificeerd door het USDA. Het ministerie stelt $3 miljoen (€2,7 miljoen) beschikbaar voor de regeling. De subsidies lopen op tot $20 (€18) per ton droge stof, afhankelijk van het soort project. De subsidie geldt ook voor biomassa uit reststromen, zoals maisstro, zieke bomen die zijn gekapt of afgekeurde gewassen.

Regeling voor biomassa 'stimulans voor platteland'

De regeling Biomass Crop Assistance Program (BCAP) wordt uitgevoerd door de Farm Service Agency (FSA). Directeur Val Dolcini vindt de regeling een stimulans voor het platteland: "Boeren kunnen gewassen telen voor de verwerking tot energie of biobased producten. Dit vergroot hun keuze uit gewassen. Tot nu krijgen ruim 890 boeren en landeigenaren subsidie op een areaal van bijna 20.000 hectare. Het BCAP-programma maakt deel uit van de strategie van het USDA om de plattelandseconomie te laten groeien door nieuwe afzetmarkten te scheppen voor boeren."

Hernieuwbare grondstoffen

Volgens het USDA zelf heeft dat ministerie sinds januari 2009 bij het aantreden van de regering Obama $332 miljoen (€296 miljoen) geïnvesteerd in het stimuleren van lokale economieën. Landbouwminister Tom Vilsack vindt de biobased economie, die is gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen, een steunpilaar voor lokale gemeenschappen. Er zijn met de subsidies energiebedrijven opgericht of uitgebreid die biomassa verwerken. Daarnaast gaf het USDA inmiddels 2.500 producten het certificaat BioPreferred. Dat geeft consumenten de zekerheid dat het product is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.