Akkerbouw

Nieuws 1303 x bekeken

Studies: vier keer per week aardappelen eten ongezond

Vier keer per week aardappelen op het menu kan een gevaar zijn voor de gezondheid.

Dat wijzen drie grote Amerikaanse studies uit, registreert het British Medical Journal (BMJ). In die studies zijn tienduizenden proefpersonen gevolgd.

Of ze nou gebakken, gekookt, gepureerd of gefrituurd zijn: vaak aardappelen eten kan slecht zijn voor de gezondheid. Aardappelconsumptie kan leiden tot een hoge bloeddruk en daardoor zelfs tot een beroerte of hartaanval. Het risico is voor vrouwen het grootst.

Tegenstrijdig met huidige dieetadvies

Deze bevindingen staan haaks op het actuele Britse dieetadvies om maaltijden te baseren op zetmeelrijke koolhydraten zoals aardappelen, pasta, rijst en brood. Groente is een goede vervanger, schrijft BMJ.

Kanttekening in het verhaal is dat de wetenschappers de zoutinname van hun testpersonen niet hebben gemeten. Wellicht gebruiken consumenten de aardappel verkeerd. Ook over de effecten van de positieve eigenschappen van aardappelen, zoals vezels en vitaminen, wordt in de conclusies niet gerept.

Of registreer je om te kunnen reageren.