Akkerbouw

Nieuws 1224 x bekeken

SPNA: meer gele roest in tarwe

De aantasting van de schadelijke schimmel gele roest is toegenomen in tarwe, meldt de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA).

De toename van gele roest-aantastingen is op beide SPNA-locaties (Nieuw Beerta en Munnekezijl) iets toegenomen en dat voornamelijk in het ras Asano. Zelfs op het vlagblad zijn her en der wat strepen gele roest te zien, registreert SPNA.

Septoria

De bladvlekkenziekte septoria is op boerderij Kollumerwaard in Munnekezijl iets afgenomen en op Ebelsheerd (Nieuw Beerta) is deze aantasting nagenoeg gelijk gebleven. De aren zijn er op dit moment grotendeels voor de helft uit.

SNA houdt wekelijks de gewasgezondheid bij in de graanziektebarometer. Dit is een weergave van het verloop van aantasting van de meest voorkomende ziekten in wintertarwe gedurende het groeiseizoen.

Rasverschillen opmerkelijk

De rasverschillen in het voorkomen van gele roest zijn momenteel het meest opmerkelijk. Waar Asano op beide locaties door de mand valt, is Elixer op beide plekken juist heel sterk. De rassen Tobak en Bergamo komen daar vlak achteraan met mooie cijfers.

Op bruine roest, een ziekte waar al wel waarneming van zijn gedaan dit seizoen, scoren alle rassen goed.

Gezien het warme en vochtige weer van de laatste dagen is het oppassen geblazen met schimmelziekten in de akkerbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.