Akkerbouw

Nieuws

Rabo verwacht iets hogere graanprijzen

Rabobank verwacht dat tarwe en mais iets duurder worden dit jaar op de termijnmarkt in Chicago. De prijs van sojabonen blijft vrij stabiel op het grootste agrarische handelsplatform in de wereld.

Dat schrijft de afdeling Food & Agribusiness Research and Advisory van de Rabobank in een rapport over agrarische grondstoffen. De gemiddelde tarwenotering in Chicago lag in het eerste kwartaal van dit jaar 9% lager dan het gemiddelde niveau van het derde kwartaal in 2015. In Parijs bedraagt die daling zelfs 11%.

De Rabo-analisten verwachten dat deze daling in het 2e kwartaal van 2017 weer is weggewerkt. De wereld produceert in 2016/2017 namelijk minder tarwe dan dit seizoen, terwijl het verbruik stijgt.

Grote voorraden remmen prijsstijging

Maar de prijsstijging blijft beperkt, stelt de Rabobank. De voorraden zijn groot. In de VS, de EU en de landen rond de Zwarte Zee zijn de vooruitzichten voor de oogst goed. In Argentinië is de exportheffing eind vorig jaar geschrapt. Daar groeit het tarweareaal 20%, waardoor Argentinië weer een grote exporteur wordt.

Ook maisprijs licht omhoog

Ook bij mais verwachten de Rabo-analisten een prijsstijging. De productie groeit weliswaar in de wereld, maar het verbruik stijgt net zo hard. In Brazilië valt de maisproductie tegen door droogte. Maar net als bij tarwe blijft de prijsstijging beperkt. De VS verwacht een recordoogst aan mais, bij een gemiddeld groeiseizoen. China schaft de interventieprijs af en bouwt de enorme voorraden af. En Argentinië gaat meer exporteren omdat de heffingen zijn geschrapt, net als bij tarwe. Maar hoe het balletje gaat rollen, hangt sterk af van de rest van het groeiseizoen op het noordelijk halfrond, dat voor mais nog maar net is begonnen.

Stabiele prijzen soja

Bij sojabonen verwacht de Rabobank een vrij stabiele prijssituatie, nadat sojabonen in Chicago sinds begin maart 25% duurder werd. Dat komt omdat de productie in Zuid-Amerika tegen valt. Daar komt bij dat de wereld in het nieuwe seizoen opnieuw meer sojabonen verbruikt dan oogst. En China blijft veel sojabonen importeren.

Deze prijsopdrijvende factoren worden volgens de Rabobank getemperd door de groei van het areaal in de VS. Door de prijsstijging verwacht de Rabobank dat veel akkerbouwers toch sojabonen zaaien in plaats van mais. In Argentinië groeit het areaal omdat de exportheffing is verlaagd. En in China gaat op termijn meer sojabonen produceren, omdat de maisteelt veel minder aantrekkelijk is geworden door de afbouw van de interventieprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.