Akkerbouw

Nieuws 1 reactie

Rabo: tarwe-import verschuift naar Sub-Sahara

De tarwe-import in Afrika verschuift van Noord-Afrika naar de landen in de Sub-Sahara. Dat komt omdat de bevolking in Sub-Sahara-Afrika (SSA) sneller groeit dan in Noord-Afrika. Bovendien is de tarwemarkt verzadigd in Noord-Afrika, terwijl de consumptie in West-, Centraal- en Oost-Afrika groeit.

Volgens Rabobank importeerden de SSA-landen de laatste vijf jaar gemiddeld 21 miljoen ton tarwe per jaar. De landen in Noord-Afrika kochten jaarlijks 26 miljoen ton tarwe op de wereldmarkt. De import door Sub-Sahara groeit in 10 jaar met nog eens 9 miljoen tot 11 miljoen ton tarwe per jaar. Dat is een stijging van 40 tot 50% ten opzichte van de huidige import.

De import door Noord-Afrika groeit in 10 jaar met zo'n 4 miljoen ton, schat de Rabobank. Dat is een stijging van 16%. De Rabobank concludeert dan ook dat over 10 jaar de Sub-Sahara meer tarwe importeert dan Noord-Afrika, dat nu verreweg de grootste tarwe importeur in de wereld is.

<em>Afbeelding: rapport Rabobank</em>
Afbeelding: rapport Rabobank

Markt is verzadigd

Het verbruik van tarwe per hoofd van de bevolking is momenteel het hoogst in Noord-Afrika. Maar daar is de markt verzadigd, concluderen Rabo-analisten in een rapport over de Afrikaanse tarwemarkt. De SSA-landen verbruiken veel minder tarwe per persoon, maar de behoefte neemt sterk toe vanwege de bevolkingsgroei. Bovendien groeit de welvaart in deze landen, waardoor de vraag toeneemt. Terwijl deze landen beperkt zijn om de eigen productie op te voeren vanwege klimatologische beperkingen. Dat geldt vooral voor de landen in West- en Oost-Afrika en in mindere mate voor Centraal-Afrika.

Afrika belangrijk op tarwemarkt

De verschuiving van de tarwe import naar zuidelijker delen van Afrika is nadelig voor de tarwe exporteurs in Europa. De EU kan goed de groeiende markt in West-Afrika bedienen. Maar voor de landen in Oost-Afrika is import vanuit de VS, de landen rond de Zwarte Zee en Australië ook aantrekkelijk. Afrika is een belangrijke speler op de wereldtarwemarkt. Ongeveer 27% van de totale wereldhandel in tarwe wordt verscheept naar Afrika.

Eén reactie

  • el

    Zelfs in Afrika kunnen de mensen nu genoeg eten,dankzij de hardwerkende agrariërs!

Of registreer je om te kunnen reageren.