Akkerbouw

Nieuws 1 reactielaatste update:24 mei 2016

Nordzucker en telers eens over bietenprijs na quotering

De Duitse bietenverwerker Nordzucker en de telersorganisatie Dachverband Norddeutscher Zuckerrübenanbauer (DNZ) zijn het eens geworden over de leveringscontracten voor de bietenoogst vanaf 2017.

Eind september 2017 stopt de suikerquotering in de EU. De bietentelers kunnen kiezen tussen 2 prijssystemen en verschillende looptijden. Er zijn contracten voor de duur van 1 jaar of van 3 jaar.

Wat betreft de bietenprijs kunnen de telers kiezen tussen een vaste prijs van €29 per ton of voor een prijs die voor 3 jaar vastligt van €31 per ton bieten. Ook kunnen de telers kiezen voor een variabele bietenprijs, die wordt berekend op basis van de gemiddelde suikerprijs van de laatste 5 jaar voor Nordzucker.

Ingenomen met resultaat

DNZ is ingenomen met het resultaat van de onderhandelingen. "In vergelijking met de aanbiedingen van andere suikerbedrijven kan ons compromis zich laten zien", stelt de belangenbehartiger.

Cosun: minimumprijs van €32,50 vanaf oogst 2017

De Nederlandse bietentelerscoöperatie Cosun hanteert vanaf oogst 2017 een minimumprijs van €32,50 met als basis 17 procent suiker en een winbaarheid van 91. Dat wordt aangevuld met een ledentoeslag uit de winsten van de dochterbedrijven van de coöperatie.

Eén reactie

  • farmerbn

    Welk contract zullen de meeste boeren nemen?

Of registreer je om te kunnen reageren.