Akkerbouw

Nieuws

NEPG: toename areaal consumptieaardappelen in 2016

Het areaal voor consumptieaardappelen neemt in 2016 toe in de vijf belangrijkste aardappellanden van Europa. De North-western European Potato Growers (NEPG) schat dat het aardappelareaal in 2016 met 19.540 hectare stijgt naar 546.501 hectare. Dat is een toename van 3,7% ten opzichte van vorig jaar.

Het lijkt erop dat het areaal in Groot-Brittannië komend seizoen gelijk blijft en niet boven 100.000 hectare uitkomt. Dat is mede gebaseerd op de hoeveelheid verhandeld pootgoed. In de overige NEPG-landen neemt het areaal licht toe. België valt op, met een areaalstijging van 6,4%.

Vergelijkbaar met 2011

Het verwachtte areaal in 2016 is vergelijkbaar met aardappelareaal in 2011. Een verschil met 2011 is dat er destijds veel meer Bintjes zijn gepoot. Het Vlaamse Bintje-areaal daalt komend seizoen met 19% bleek eerder dit jaar uit een proefmeting van het Belgische PCA. Andere licentierassen kunnen zo'n 4 ton per hectare extra opleveren. Feit blijft dat de groeicondities gedurende het seizoen van grote invloed zijn op de daadwerkelijke hectare-opbrengsten.

Toenemende vraag

Een toenemende vraag vanuit de industrie en aantrekkende export zorgt voor een vaste stemming op de huidige markt. Door het koude weer loopt het poten twee tot drie weken achter. Hierdoor blijft het pootgoed langer boven de grond. De focus komt aan het eind van dit seizoen meer op de bewaaraardappelen te liggen. Wat gunstig kan zijn voor Nederland, waar goede langbewaarders zitten.

Of registreer je om te kunnen reageren.