Akkerbouw

Nieuws

'Kwaliteit textielhennep ongevoelig voor teeltmaatregelen'

Teeltmaatregelen hebben geen invloed op de kwaliteit van hennep voor verwerking tot textiel. Alleen het ras en het plantgewicht zijn van belang.

Deze opmerkelijke conclusie trekt Wim Westerhuis van Ctgb uit een onderzoek, waarop hij op 20 mei promoveert aan Wageningen University. Bij de meeste gewassen hebben teeltmaatregelen veel invloed op de kwaliteit van het product.

Hennep heeft 2 soorten vezels in de bast. De primaire of lange vezels kunnen gebruikt worden voor de textielproductie. De secundaire vezels zijn te kort voor een efficiënte verwerking tot fijne garens.

Alleen indirect effect op gewicht stengel

Westerhuis onderzocht bijna 1.500 monsters van hennep. Daaruit blijkt dat alleen het ras en het stengelgewicht invloed hebben op het gehalte aan lange vezels in de hennepstengels. Het zaai- en oogsttijdstip en de zaaidichtheid doen er niet toe, concludeert Westerhuis. "Die factoren hebben alleen een indirect effect op het gewicht van de stengel. Het gewicht van de plant bepaalt ook tot op welke hoogte secundaire vezels aanwezig zijn."

'Zorg dat hennep niet te hoog wordt'

Westerhuis concludeert dan ook dat een hennepteler die hoogwaardige textielvezels wil produceren, moet zorgen dat zijn gewas niet te hoog wordt. "De korte vezel moet immers onder de maaihoogte blijven. Zaaitijdstip, oogstmoment en zaaidichtheid kunnen geoptimaliseerd worden om een gewas met de gewenste stengellengte en gewicht te telen."

Of registreer je om te kunnen reageren.