Akkerbouw

Nieuws

Indicatieprijs pootgoed Agrico €1 hoger dan jaar eerder

Agrico zet de indicatieprijs voor pootaardappelen van oogst 2015 op €24 per 100 kilo. Dat is €1 hoger dan de indicatieprijs van oogst 2014. Daarvoor betaalde Agrico uiteindelijk €23,62. De definitieve prijs voor oogst 2015 maakt Agrico in juni bekend.

Volgens Agrico levert pootgoed van oogst 2015 een goede financiële opbrengst. "Door de indicatieprijs gecombineerd met de hoge opbrengst van ruim 42 ton is de financiële opbrengst per hectare zonder meer goed."

Verwachtingen niet helemaal waargemaakt

Toch zijn de verwachtingen niet helemaal waargemaakt, stelt de coöperatie. "Hoewel sprake is van een goed seizoen, zijn de verwachtingen aan het begin van het seizoen niet helemaal ingelost. De Europese consumptiemarkt viel enigszins tegen en de pootgoedmarkt overzee bleek grillig. Algerije stelde een importquotum in. Het was lastig om betalingszekerheden te krijgen. Bovendien blokkeerden de fytosanitaire eisen van Rusland voor een deel de afzet. Gelukkig herstelde de Europese markt voor pootgoed zich en was er veel vraag naar pootgoed voor de industrieteelt."

Gemiddelde prijs in alle maten 28 opwaarts

De prijs betreft klasse S t/m A inclusief gemiddelde premie, los geleverd af boerderij bij herfstlevering en exclusief alle vergoedingen en btw. Voor de monopolierassen houdt Agrico gemiddeld €1,60 per 100 kilo in voor de licentie. De indicatieprijs van Agrico is een gemiddelde prijs in alle maten 28 opwaarts, dus inclusief de bovenmaat. Agrico hanteert vanaf oogst 2012 dit systeem. "Een indicatieprijs over specifieke maten zou aanmerkelijk hoger uitkomen, maar slechts voor een deel van de oogst gelden."

Of registreer je om te kunnen reageren.