Akkerbouw

Nieuws 2750 x bekeken laatste update:8 jul 2016

HZPC voor eerst meer dan €100 miljoen waard

Certificaathouders hebben veel vertrouwen in HZPC. De beurskoers stijgt al bijna zeven jaar achter elkaar. Ten opzichte van de omzet en het netto resultaat, is de koers van het certificaat hoog.

HZPC heeft voor het eerst een beurswaarde hoger dan €100 miljoen. Een jaar geleden lag de beurswaarde van het pootgoedhandelshuis op €89 miljoen. De koers van het certificaat van aandeel kwam op de laatste beursdag op €136,90. HZPC heeft 783.725 certificaten, waardoor de totale waarde uitkomt op €107,3 miljoen. Er zijn ongeveer 1.300 certificaathouders, die gemiddeld ruim €82.000 aan certificaten hebben.

Waarde flink gestegen

HZPC startte in februari 2000 met het systeem van certificaten van aandelen met een koers van €24 per certificaat. Toen bedroeg de beurswaarde bijna €19 miljoen. Zestien jaar later is de waarde van een certificaat met een factor 5,7 gestegen. De aandelen zijn eigendom van de Vereniging HZPC. Alle aandelen zijn gecertificeerd. De certificaten zijn eigendom van telers, medewerkers, oud-telers en oud-medewerkers van HZPC in alle landen waar het handelshuis actief is.

HZPC draaide afgelopen boekjaar 2014/2015 een omzet van €242 miljoen, wat een netto-resultaat opleverde van €4,5 miljoen. De winst komt daarmee op €5,74 per certificaat. De beurskoers is bijna 24 keer hoger dan de winst per certificaat. In het beste boekjaar ooit voor HZPC (2013/2014) lag die verhouding op bijna 8. Kijkend naar het dividend dat HZPC uitkeert aan de certificaathouders, dan varieert het rendement op de certificaten de laatste tien jaar van 1,3 tot 14,4 procent per jaar. Over boekjaar 2014/2015 lag het rendement op 3,3 procent tegen de beurskoers van de handelsdag van mei 2015 (€113,25).

Geen overwaardering, maar vertrouwen

De markt heeft altijd gelijk, antwoordt directeur Gerard Backx op de vraag of de certificaathouders HZPC niet overwaarderen. "De certificaathouders bepalen zelf de prijs waar voor ze een certificaat willen kopen of verkopen. Ik constateer dat toen HZPC in 2000 begon met de certificaten, dat de beurswaarde nog niet eens het niveau van het eigen vermogen haalde. Pas ergens rond 2007 steeg de beurswaarde boven het eigen vermogen. De voortdurende stijging van de beurskoers is een teken dat de certificaathouders vertrouwen hebben in de onderneming."

Het eigen vermogen lag eind vorig boekjaar op €44 miljoen, tegen een beurswaarde nu van €107 miljoen. HZPC heeft geen plannen om extra certificaten uit te geven, zegt Backx. "Dat zouden we kunnen doen om extra geld te verkrijgen, bijvoorbeeld voor een acquisitie. HZPC kan er ook voor kiezen om tijdelijk minder dividend uit te keren om grote uitgaven mogelijk te maken. Maar daar zijn geen plannen voor. De balans is stevig genoeg, met een solvabiliteit in het laatste boekjaar van 46,8 procent."

Twee handelsdagen per jaar

Op de laatste beursdag zijn 4.765 certificaten van eigenaar verwisseld. Van de laatste tien beursdagen is dat het één na laagste aantal. Eigenaren zijn gehecht aan de certificaten. Backx: "Ze hebben vertrouwen in HZPC. De rente op spaarrekeningen is laag en de aandelenbeurzen zijn geen aantrekkelijk alternatief."

HZPC organiseert tweemaal per boekjaar, in mei en november, een handelsdag voor de certificaten. De beursdag wordt door een bank begeleid. HZPC werkte dit jaar voor het eerst met een online platform voor de aan- en verkoop van certificaten. De prijs kan per beursdag maximaal tien procent stijgen of dalen. De laatste dertien beursdagen steeg de koers twaalf keer met de maximale 10 procent en één keer (november 2013) met 9,1 procent. Op de beursdag in november 2009 was het voor het laatst dat een certificaat in waarde daalde (min 8 procent).

Of registreer je om te kunnen reageren.