Akkerbouw

Nieuws 1327 x bekeken

Dikke voldoendes nieuwe rassen gele mosterd

De aanbevelende rassenlijst voor groenbemesters kent 3 nieuwe gelemosterdrassen; Cezanne, Iris en Ultimo. Ze scoren dikke voldoendes op belangrijke punten.

De eerste 2 rassen zijn gekweekt door Vandinter Semo en de 3e door Joordens Zaden. Dat melden de samenstellende commissie CSAR en advies- en onderzoeksbureau Delphy.

Groenbemester

Bladrammenas en gele mosterd worden veel gebruikt als groenbemester op akkerbouwbedrijven waar suikerbieten een belangrijke plaats in het bouwplan innemen, meldt onderzoeker Johan Wander van Delphy. De gewassen leveren een bijdrage aan het organischestofgehalte en leggen stikstof vast voor het volggewas.

"Bij de keuze tussen bladrammenas en gele mosterd is vooral de mogelijke zaaitijd van belang; gele mosterd kan later in het seizoen gezaaid worden dan bladrammenas", geeft Wander aan.

Snelheid grondbedekking

Bij de keuze van een ras is de snelheid van grondbedekking een belangrijk criterium, omdat een ras met een hoge score een betere onkruidonderdrukking geeft. De drie nieuwkomers doen het allemaal goed op dat front met een 8,5. De laatheid van de bloei is voor het onderploegen van belang; een late bloei geeft minder risico op opslag. Ook hier doen de nieuwe rassen het met een 8,5 goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.