Akkerbouw

Nieuws

Canada kan nog geen Innate-aardappel telen

De akkerbouwers in Canada kunnen dit jaar nog geen Innate-aardappelen telen. Volgens het Amerikaanse voedingsmiddelenbedrijf J.R. Simplot kwam de teelttoelating voor de genetisch gemodificeerde aardappel te laat. De overheid in Canada gaf de Innate-aardappel eind maart een teelttoelating.

De Innate is van oorsprong de Russet Burbank, een veel geteeld aardappelras in de VS. Simplot ontwikkelde de Innate in twee fasen. De eerste generatie Innate vormt minder kankerverwekkend acryl­amide als de producten te heet worden gebakken. Ook is de aardappel minder gevoelig voor stootblauw. Deze Innate kreeg vorig jaar een definitieve toelating in de VS en is daar geteeld op 160 hectare. Simplot verwacht een groei naar 2.500 hectare in 2017.

Resistent tegen phytophthora

De tweede generatie Innate is ook resistent gemaakt tegen phytophthora. Simplot stelt dat telers 25 tot 45% minder phytophthora-middelen nodig hebben. De tweede generatie kreeg in januari dit jaar de goedkeuring van het landbouwkundig bureau FDA in de VS. Simplot verwacht dat ook het milieubureau EPA deze Innate binnenkort goedkeurt. Simplot creëerde de eigenschappen in de aardappel door bepaalde genen onklaar te maken en door genen in te brengen van andere aardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.