Akkerbouw

Nieuws 2799 x bekeken 1 reactie

Brussel wil openbare bietenprijzen

De Europese Commissie wil dat de suikerproducenten na de afschaffing van de quotering in 2017 hun bietenprijzen bekend maken. Dat betreft niet alleen de prijzen die zijn afgesproken voorafgaand aan de oogst, maar ook de prijzen die werkelijk zijn betaald aan de bietentelers.

Voor bietentelerscoöperatie Cosun verandert er weinig. Voor veel buitenlandse bietenverwerkers is het nieuw dat hun bietenprijzen openbaar worden.

Brussel schaft per 30 september 2017 de suikerregeling af. Dan komt er een eind aan de suikerquotering en de verplichte minimumprijs voor bieten. De Commissie wil dat daarna bepaalde gegevens openbaar worden. Dat betreft bijvoorbeeld gegevens over de producenten en verwerkers van suiker en isoglucose (zoetstof op basis van graan), het bietenareaal, de suikerproductie, de suikerprijzen en de voorraden suiker en isoglucose. Deze gegevens zijn nu ook beschikbaar. Nieuw is dat de Commissie vanaf 2017 eist dat ook de bietenprijzen openbaar worden.

Brussel schaft per 30 september 2017 de suikerregeling af. Dan komt een eind aan de suikerquotering en de verplichte minimumprijs voor bieten. De Commissie wil dat daarna bepaalde gegevens openbaar worden.

RVO.nl: 'Erg opmerkelijk' dat prijzen bekend moeten worden

Een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noemt dit erg opmerkelijk. "We zien bij geen enkel ander product dat bedrijven de prijzen bekend moeten maken die ze aan hun telers betalen. Dat is ook niet gebeurd in de aardappelzetmeelsector, toen daar in 2012 de marktordening werd beëindigd. Mogelijk speelt een rol dat de Commissie de gevolgen van de afschaffing van de suikerquotering wat wil verzachten door een goed overzicht op de markt te houden. Het betreft echter een eerste voorstel van de Commissie. Het wordt nog met de lidstaten verder besproken."

Cosun

Voor Cosun verandert weinig. De bietentelerscoöperatie blijft na 2017, net als nu, een minimumbietenprijs betalen vermeerderd met de ledentoeslag die is gebaseerd op de winst van de dochterbedrijven. De huidige minimumprijs van €26,25 per ton bieten is door Brussel vastgelegd in de suikerregeling. Cosun hanteert vanaf oogst 2017 een eigen minimumprijs van €32,50 met als basis 17% suiker en een winbaarheid van 91. "De bietenprijs die Cosun nu met de pers communiceert, geven we straks door aan de Commissie", zegt Dirk de Lugt, voorzitter van de raad van beheer.

Europese bietenverwerkers

In veel andere lidstaten betekent het voorstel van de Commissie een versteviging van de positie van de bietentelers. De Lugt: "De meeste Europese bietenverwerkers hebben geen standaardmethode voor het bepalen van de bietenprijs, zoals Cosun. Die telers krijgen een stevigere basis in hun onderhandelingen met de verwerkers over de bietenprijs in een vrije markt. Ze kunnen zien wat in andere lidstaten voor de bieten wordt betaald."

Eén reactie

  • farmerbn

    Iedere suiker-koper (industrie en supermarkt) kan dus de prijs zien. Ben ik helemaal niet blij mee. De suikerfabrieken zullen net als de melkfabrieken en de slachthuizen uitgemolken worden omdat kopers precies weten hoe laag ze kunnen bieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.