Akkerbouw

Nieuws 1525 x bekeken

Brussel trekt suikerplan in

De Europese Commissie trekt een plan terug voor de suikermarkt. Een aantal lidstaten wil dat de Commissie extra suiker ter beschikking stelt voor de interne markt. De Commissie legt het voorlopig niet ter stemming voor aan de lidstaten.

Het betekende dat suiker dat buiten het quotum is geproduceerd, als voedingssuiker mag worden verkocht zonder boete. Daarnaast mocht extra suiker worden geïmporteerd tegen lagere heffingen.

Onduidelijkheid over voorraad

De Commissie trekt het plan voorlopig terug, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "De Commissie vindt dat er te veel onduidelijk is over de suikervoorraad in de EU. Ook is het lastig te voorspellen hoe de consumptie zich ontwikkelt. Er is discussie in de samenleving over de relatie tussen suikerconsumptie en de humane gezondheid. Ook zie je dat de suikerprijs laag is in de EU. De Commissie vraagt zich af waarom dan extra suiker nodig is voor de voedingsmarkt."

'Gunstig voor bietenprijs'

Het verzoek om in te grijpen in de suikermarkt was ingediend door lidstaten zonder eigen suikerproductie. Nu het plan voorlopig van tafel is, komt er minder suiker beschikbaar voor de voedingsmarkt, zegt de RVO-woordvoerder. "Dat is gunstig voor de bietenprijs."

Of registreer je om te kunnen reageren.