Akkerbouw

Nieuws 1813 x bekeken 1 reactie

Biosector voert campagne tegen patenten op zaden

Ketenorganisatie Bionext is maandag 9 mei gestart met de campagne 'De Grootste Zaadbank van Nederland'.

In deze campagne vraagt de ketenorganisatie van de biologische sector tot eind juni aandacht voor 'het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van planten'.

Patenten remmen veredeling

Internationale bedrijven claimen steeds vaker patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden, vruchten en planten, geeft Bionext aan. Dat leidt volgens de organisatie tot een rem op veredeling, het verdwijnen van diversiteit per soort, minder aanbod van groenten in de winkel en een prijsverhoging van wat overblijft.

Bijzondere zaden in vriezer of grond stoppen

De campagnesite roept het Nederlandse publiek op om in actie te komen. Dan kan door na aanmelding bij deze zaadbank bijzondere zaden in de vriezer te leggen of alvast in de grond van de tuin of balkonbakken te stoppen. Met deze campagne speelt Bionext in op de internationale conferentie van 18 mei met EU-ministers en experts over deze patenten.

Eén reactie

  • agratax(1)

    Tegen dit patenteren hadden de landbouworganisaties nooit JA mogen zeggen. De oude kwekerswet gaf de veredelaars voldoende bescherming. Bescherming die ze nu kwijt zijn. Dit hebben de "hobby" kwekers altijd van de toren geblazen, maar helaas de boeren organisaties wisten het beter en gingenmet de Grote Chemiereuzen mee. Niet meegaan zou lijken op de vooruitgang tegen houden en dat willen de boerenorganisatie niet. Liever je uitleveren aan de kapitaalkrachtige industrie.

Of registreer je om te kunnen reageren.