Akkerbouw

Nieuws

Belgische bietentelers ageren tegen dalende prijs

De onderhandelingen over de bietenprijs voor oogst 2017 verlopen stroef in België. "Südzucker wil een bietenprijs voor de hele EU. Die ligt te laag."

Suikerproducenten moeten bietentelers ervan overtuigen bieten te blijven telen door hen een goede prijs te geven voor hun gewas. Dat zegt Thomas Hubbuch, CEO van de Tiense Suikerraffinaderij. Die goede prijs was jarenlang gegarandeerd door het bietenquotum, dat in oktober 2017 definitief verdwijnt. Maar de bietenprijs dreigt net als bij andere teelten een speelbal te worden van de volatiele wereldmarkten. "Bietentelers zijn bereid de risico's van een geliberaliseerde markt te dragen, maar een bietenprijs die hun kosten dekt is dan wel het absolute minimum", zegt Valerie Vercammen, secretaris-generaal van de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB).

Symbiotische relatie

Volgens Hubbuch moeten de bieten niet als enigen de last van dalende suikerprijzen dragen. "Onze relatie met bietentelers is symbiotisch. Wij bouwen onze fabrieken naast de telers, in een streek waar de weersomstandigheden excellent zijn. Telers slagen erin om het rendement van hun akkers elk jaar te verbeteren en toch dezelfde kwaliteit te behouden. Maar als bietentelers niet tevreden zijn met hun inkomen, kunnen ze op andere meer winstgevende gewassen overschakelen. Wij moeten hen overtuigen bieten te blijven telen door hen een goede prijs te geven voor hun productie."

"Dat we een symbiotische relatie hebben en dat telers niet zonder de suikerfabriek kunnen en omgekeerd, klopt volledig", reageert Vercammen van de CBB. "Maar die relatie moet gebaseerd zijn op een kostendekkende bietenprijs. De gemiddelde productiekost bedroeg de laatste vijf jaar 28 euro per ton. De laatste twee jaar kregen onze telers een minimumprijs uitbetaald. Een prijs die voor sommige net genoeg was om de kosten te dekken, voor anderen net niet. Maar de bietenprijs die nu naar voor wordt geschoven tijdens de onderhandelingen over een nieuw Interprofessioneel Akkoord (IPA) ligt 20 tot 25% lager dan de productiekosten. Dat is voor ons onaanvaardbaar."

Duidelijke basisvoorwaarden

Volgens Vercammen realiseren bietentelers dat ze moeten leren omgaan met prijsvolatiliteit. "De bietenprijs hangt samen met de suikerprijs en die kan enorm volatiel zijn. Dat hoeft niet slecht te zijn. Als bietentelers mee kunnen genieten van de verdeling van de toegevoegde waarde, dan zijn ze ook bereid de risico's mee te dragen. Maar de basisvoorwaarde is duidelijk: de prijs die ze voor hun bieten krijgen moet kostendekkend zijn, om de simpele reden dat een te lage prijs gewoon niet duurzaam is voor de sector."

De onderhandelingen over de nieuwe bietenprijs voor de oogst van 2017 verlopen stroef, zegt Vercammen. "We hebben steeds een heel goede relatie gehad met de Tiense Suikerraffinaderij. Dat het deze keer moeilijker gaat, komt omdat het moederbedrijf Südzucker voorstander is van een bietenprijs voor de hele EU. En die ligt te laag. We vinden dat onze bietenplanters een betere prijs verdienen omdat ze bijdragen aan de uitstekende resultaten van de Tiense, die in 2015 ondanks moeilijke marktomstandigheden winst wist te maken."

Of registreer je om te kunnen reageren.